Hlavní obsah

Vrak trajektu Sewol Jihokorejci vyzvednou

Soul

Lidé si po celé Jižní Koreji ve čtvrtek připomínají tragickou nehodu trajektu Sewol, která se stala přesně před rokem. Koná se řada pietních a vzpomínkových akcí za 304 obětí, převážně středoškolské studenty, kteří na trajektu zemřeli. Prezidentka Pak Kun-hje přislíbila rodinám, že vrak trajektu bude co nejdříve vyzdvižen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea si připomíná rok od potopení trajektu SewolVideo: Reuters

 
Článek

Památné obřady se konají na 300 místech po celé zemi. Někteří se plavili na místo katastrofy a rozhazovali tam květiny za oběti. „Mám zlomené srdce. V takové studené vodě, přemýšlím, jaká jí musela být zima,“ citovala BBC matku jedné zemřelé studentky.

Právě na popud pozůstalých se politici rozhodli vrak vyzdvihnout a vyšetřit příčinu potopení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle médií se většina pozůstalých odmítla s prezidentkou setkat. Katastrofa vyvolala celonárodní rozhořčení, kritiku bezpečnostních norem a záchranných prací.

Trajekt měl být přetížený a nezákonně přestavěný. Posádka věděla, že se loď potopí, opustila ji a cestující tam nechala. Kapitán byl odsouzen na 36 let vězení.

Foto: Lee Jeong-ryong, ČTK/AP

Prezidentka Jižní Koreji Pak Kun-hje před portréty obětí z trajektu Sewol

Premiéra zahnali

Už ráno se do oblasti nehody vypravil premiér I Wan-ku, ale zahnali ho příbuzní obětí protestující proti neuspokojivému způsobu, jakým podle nich vláda katastrofu zvládla.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Památný oltář obětí z trajektu Sewol v Soulu

Podpory se příbuzným dostalo od parlamentu, když poslanci Národního shromáždění schválili rezoluci vyzývající vládu, aby zajistila vyzvednutí vraku z mořského dna, jak žádají pozůstalí. „Je to cesta k uzdravení mysli obětí, přeživších a pozůstalých rodin... stejně jako všech ostatních občanů,“ cituje poslance BBC.

Vyzdvižení vraku by mohlo trvat až rok a půl a náklady se dohadují na 3,5 miliardy korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři zasahují na potápějícím se trajektuVideo: Reuters

Zatímco bezprostředně po potopení trajektu ovládl zemi všeobecný šok a smutek, první výročí jedné z nejhorších katastrof v zemi přináší mnohem komplikovanější emoce.

Krom smutku a hněvu se přidává i frustrace mnoha Jihokorejců z vlastní vlády. Někteří lidé uvádějí, že už jsou z neustálého soustředění pozornosti na nehodu trajektu Sewol unavení.

Foto: Park Chul-hong, ČTK/AP

Lidé si připomínají rok od potopení trajektu Sewol v Jižní Koreji. Během vzpomínkové akce vypustili balónky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám