Hlavní obsah

Ztrácím kontrolu a jdu k zemi, napsal britský pilot příbuznému. Pak se s letadlem zřítil

Novinky, BBC, kre
Buckingham

Těsně před tím, než se šedesátiletý pilot zřítil i s letadlem na jihu Británie, odeslal příbuznému textovou zprávu, že ztrácí nad strojem kontrolu. Ukázaly to závěry vyšetřování nehody, o kterých ve čtvrtek informovala BBC. Pilot na místě zemřel. Vyšetřovatelé ale stále nevědí, proč havaroval.

Foto: Profimedia.cz

Piper PA-38 Tomahawk

Článek

Muž pilotoval jednomotorový stroj Piper PA-38 Tomahawk. Krátce po startu ale změnil kurz a téměř hodinu kroužil. Během té doby stihl několikrát zatelefonovat.

Krátce před nehodou se podle britských vyšetřovatelů nejprve pokusil dovolat příbuznému. Když se spojení nepodařilo, poslal textovou zprávu, že nad letadlem ztratil kontrolu a jde k zemi. O dvě minuty později se zřítil na pole a na místě zemřel.

Nouzový signál pilot vyslal teprve dvě minuty po odeslání sms, tedy těsně před havárií. Vyšetřovatelé nevysvětlili, jak a proč se pilotovi podařilo zůstat ve vzduchu dvě minuty poté, co napsal rodině, že se zřítí.

Nehodu, která se stala loni v srpnu poblíž Padbury u Buckinghamu, obestírá i další záhada. Vyšetřovatelům se nepodařilo zjistit, proč se vlastně stroj zřítil. Neobjevili totiž žádnou technickou závadu na letadle.

Pilot měl licenci a nalétáno přes 3000 hodin. Podle výpovědí svědků byl v den havárie upovídaný, přátelský a uvolněný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám