Hlavní obsah

Vůdce kurdských separatistů vyzval své muže k ukončení boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Vězněný vůdce kurdských separatistů Abdullah Öcalan vyzval v sobotu své bojovníky, aby ukončili ozbrojený boj proti Turecku. Jeho vzkaz u příležitosti oslavy kurdského a perského nového roku (Nourúz) četli představitelé jeho separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) před tisícovkami stoupenců hnutí ve městě Diyarbakir na jihu země.

Foto: Profimedia.cz

Portrét vězněného kurdského vůdce Abdullaha Öcalana

Článek

PKK má podle Öcalana svolat stranický sjezd, který má rozhodnout o složení zbraní. Další boj, který si od roku 1984 vyžádal smrt desítek tisíc lidí, je podle něj už neobhajitelný. Podporuje mírové řešení kurdského požadavku na vytvoření samostatného státu na jihu Turecka, kde převažuje kurdské obyvatelstvo.

Svým vyjádřením chce podle agentur přispět k oživení mírových rozhovorů mezi vládou a kurdskými rebely, s nimiž turecký režim od března 2013 udržuje příměří. Turecký parlament loni schválil možnost amnestie pro všechny kurdské separatisty, kteří již proti vládě nepozvednou zbraně.

Öcalan je od svého zatčení tureckou armádou v roce 1999 držen ve vězení v téměř naprosté izolaci. Pro ukončení bojů se ze svého žaláře vyjádřil již v minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám