Hlavní obsah

Spal jsem ve stanu a zaútočil lední medvěd, popsal Čech na Špicberkách

– Oslo • Aktualizováno
Novinky, kre

Šestičlenná skupina českých turistů vyrazila do norských Špicberků, aby pozorovala páteční zatmění Slunce. Jednoho z Čechů ale ve čtvrtek ráno napadl lední medvěd, když spal ve stanu. Jakub Moravec utrpěl lehká zranění a byl transportován do nemocnice. Na medvěda skupina střílela, později ho v moři zastřelili místní.

Spal jsem ve stanu a najednou byl vevnitř medvěd, popsal napadený český turistaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Medvěd zaútočil na Jakuba Moravce, který zrovna spal ve stanu více než 800 kilometrů severně od norské pevniny. Zranění nebyla vážná, přesto byl český turista dopraven helikoptérou do nemocnice v Longyearbyenu.

Foto: Handout, Reuters

Tábořiště Fredheim na Špicberkách, kde se útok odehrál.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Teď jsem v pohodě. Mám nějaké škrábance na obličeji, rameni a zádech, ale cítím se dobře,” citoval australský server News.com Moravcova slova pro deník Svalbardposten.

Foto: Larsen, Hakon Mosvold, Reuters

Tělo zastřeleného ledního medvěda

Další členka skupiny Zuzana Haková, která spala v samostatném stanu, řekla místním novinám, že její matka na medvěda třikrát vystřelila, pobízela tak zvíře k útěku. Medvěda nakonec vypátraly místní úřady a zastřelily.

Foto: Larsen, Hakon Mosvold, Reuters

Zraněný Jakub Moravec v nemocnici na Špicberkách

Moravec uvedl, že útok medvěda ho nevyděsil. „S radostí bych šel do hor znovu,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám