Hlavní obsah

Atentátníci v Pákistánu zaútočili na křesťanské kostely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva pumové útoky u kostelů v křesťanské čtvrti východopákistánského města Láhaur si podle nemocničních zdrojů vyžádaly nejméně 14 mrtvých a téměř 80 zraněných. Podle svědků zabránil rychlý zásah bezpečnostních strážců mnohem vyššímu počtu obětí atentátů, k nimž se přihlásila pákistánská odnož Talibanu, oznámila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chaos po pumových útocích v PákistánuVideo: Reuters

 
Článek

Nálože vybuchly několik minut po sobě ve většinově křesťanském předměstí Láhauru. Terčem byly podle policie dva kostely, katolický a protestantský, které stojí blízko sebe. Útoky se odehrály v době nedělních bohoslužeb.

"Seděl jsem před obchodem blízko kostela, když se ozval výbuch. Rozběhl jsem se na místo a viděl jsem bezpečnostního strážce zápasícího s mužem, který se snažil dostat do kostela. Když se mu to nepodařilo, odpálil se," řekl agentuře Reuters svědek Amír Masih. "Viděl jsem kusy jeho těla letět vzduchem," dodal.

Podle Masiha byl zabit i strážce. Není ale jasné, zda také první výbuch způsobil sebevražedný atentátník.

Rozlícení obyvatelé po explozích lynčovali dva muže, které podezřívali ze zapojení do útoků, uvedla policie. Novinář Riáz Ahmad řekl, že viděl dvě spálená těla pohozená na křižovatce.

Láhaur, který je správním střediskem nejbohatší a nejlidnatější pákistánské provincie Paňdžáb, je obecně považován za pokojný oproti mnoha jiným oblastem v Pákistánu. I zde se ale začal projevovat růst násilí poté, co vláda loni neuspěla se snahou o mírová jednání s Talibanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám