Hlavní obsah

Egypt chce stavět nové hlavní město pro 5 miliónů lidí

Egypt předvedl plány na výstavbu nové správní a hospodářské metropole. Ve městě, které by mělo do pěti až sedmi let vyrůst na území mezi současným hlavním městem Káhirou a Rudým mořem, prý vzniknou byty až pro pět miliónů lidí. Přilákat by je měla mimo jiné nabídka 1,75 miliónu pracovních míst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Takto má vypadat budoucí hospodářská metropole EgyptaVideo: Reuters

 
Článek

Plán na výstavbu nové metropole odhalil Egypt oficiálně u příležitosti konání konference v Šarm aš-Šajchu, kde se sešli politici a investoři z celého světa. Promluvil zde mimo jiné i americký ministr zahraničí John Kerry.

Podle webové stránky projektu je cílem vytvořit „globální město s chytrou infrastrukturou pro budoucnost Egypta”. Nové osídlení vznikne na území o rozloze 700 čtverečních kilometrů, což odpovídá zhruba velikosti Singapuru. Výhodou oproti Káhiře bude prý větší blízkost k Rudému moři jako důležité dopravní tepně. Do nové metropole by se měla přesunout také ministerstva, vládní agentury a velvyslanectví. V aglomeraci Káhiry nyní žije kolem 18 miliónů lidí.

Foto: Reuters

Podle BBC za projektem stojí společnost Capital City Partners, soukromý investiční fond vlastněný Muhammadem Alabbárem ze Spojených arabských emirátů. Developer Alabbár financoval mimo jiné také projekt nejvyššího mrakodrapu světa Burdž Chalífa v Dubaji. Celkové náklady na vznik nového hlavního města se odhadují na 45 miliard dolarů (1,1 biliónu Kč).

Foto: Reuters

Oživení egyptské ekonomiky se věnovala celá konference v letovisku Šarm aš-Šajch na jihu Sinajského poloostrova. Kromě nové egyptské metropole tu byly odhaleny desítky dalších projektů, které by měly do země přilákat investice ve výši miliard dolarů.

Saúdská Arábie, Kuvajt a Spojené Arabské emiráty přislíbily poslat do Egypta v příštích letech investice ve výši celkem 12 miliard dolarů (312 miliard Kč).

Po svržení režimu prezidenta Husního Mubaraka během takzvaného arabského jara v roce 2011 klesly zahraniční investice z 13 miliard dolarů (339 miliard Kč) ve finančním roce 2007/2008 na zhruba 2,2 miliardy dolarů (57,3 miliard Kč). Růst egyptského hospodářství spadl ze sedmi na zhruba dvě procenta. Na finanční rok 2015/2016 předpovídá Mezinárodní měnový fond Egyptu růst asi 4,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám