Hlavní obsah

Na vrcholu mexické hory našli mumifikované horolezce ztracené před 56 lety

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

Skupina horolezců objevila na vrcholu nejvyšší mexické hory Pico de Orizaba dvě zmrzlá mumifikovaná těla. Pravděpodobně se jedná o pozůstatky dvou ze tří mužů, kteří se ztratili v roce 1959, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mumifikovaná těla horolezců objevili na vrcholu nejvyšší mexické horyVideo: Reuters

 
Článek

Šestice horolezců si minulý víkend při zdolávání 5610 metrů vysoké hory všimla, že v oblasti Filo del Chichimeco trčí ze sněhu mumifikovaná hlava a ruka. Místní úřady posléze odhalily ještě ostatky druhého muže.

„Nevyčnívala tam jen jedna ruka, ale tři. Tak jsme začali kopat a objevili další tělo,“ popsal úředník Hilario Garcia. Práci však komplikovaly toxické plyny, které v místě unikaly. Přepravu těl zároveň znesnadňuje jejich křehký stav a extrémní teploty.

Problémem je dostat je dolů, protože horská služba nemá vhodná nosítka, prohlásil šéf civilní obrany v Ciudad Serdanu Francisco Rodriguez. Nyní se proto pracuje na výrobě speciálních nosítek, která by umožnila snést mumie v takové poloze, v jaké byly nalezeny. Poté bude provedena jejich identifikace.

Místní média už ale oznámila, že by se mohlo jednat o dva horolezce, které před 56 lety zavalila lavina. S nimi byl ve skupině ještě třetí muž, jehož ostatky jsou zřejmě dosud pod sněhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám