Hlavní obsah

Watergate po německu: Ukradené kohoutky a vytopená rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Rozsáhlé škody napáchala voda v rozestavěném berlínském sídle Spolkové zpravodajské služby (BND). Na přísně střeženém staveništi neznámý pachatel ukradl šest vodovodních kohoutků a budovu tak vytopil. Média aféru s nadsázkou nazývají německá Watergate, podle stejnojmenné americké kauzy, po níž odstoupil prezident Richard Nixon.

Foto: Profimedia.cz

Nová budova tajné služby BND v Berlíně

Článek

Neznámý pachatel ukradl kohoutky v úterý a velkou část nedostavěné budovy rozvědky vytopily tisíce litrů vody. Oprava nejstřeženější stavby v Německu vyjde podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung na několik miliónů eur. Policie zatím nenašla žádné známky vloupání a zástupci BND připouštějí možnou sabotáž.

Voda zaplavila čtvrté, páté a šesté patro skoro dostavěné budovy a stekla i do nižších podlaží. Zatopená byla i vstupní hala a ventilační šachta, z několika stropů popadala omítka. Poškozeny byly v budově pro 4000 lidí většinou kanceláře, ale i konferenční sál. Místnosti pro tajné operace zasaženy nebyly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatím není jisté, zda se výstavba nového sídla kvůli této škodě zpozdí.

Několikrát odloženo

Práce na budování sídla BND začaly v roce 2006, ale její otevření bylo již několikrát odloženo. Rozvědka se tam měla stěhovat už v roce 2013, kvůli technickým problémům se ale dokončení stavby přesunulo na rok 2017. Celkově by nové sídlo vylo vyjít na 1,3 miliardy eur (35,6 miliard korun). Německá média mluví o největším stavebním projektu spolkové vlády od konce války.

Kriticky už se k situaci vyjádřil například poslanec za stranu Zelených Konstantin von Notz. „Jestli je možné odmontovat nepozorovaně kohoutky, je nasnadě otázka, co všechno se dá nepozorovaně namontovat,“ uvedl na sociální síti Twitter.

Německá média překřtila skandál na Watergate podle americké aféry z roku 1972. Využívají toho, že water znamená voda, a je podle nich pravděpodobné, že také v tomto případě bude muset někdo odstoupit.

Americká Watergate se točila kolem skandálních odposlechů opozice a nakonec vedla k pádu prezidenta Nixona v roce 1974.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám