Hlavní obsah

Polského chlapce, který přežil rekordní podchlazení, propustili z nemocnice

Právo, Pavol Minárik

Dvouletého Adama z jihopolských Raclawic, kterého našli minulý rok v listopadu v bezvědomí, podchlazeného na 12 stupňů Celsia, propustili po dvou měsících z nemocnice.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Podchlazený chlapec se zotavuje v nemocnici

Článek

„Jeho osud s dobrým koncem sledovaly milióny lidí, a to nejen v Polsku,” řekl TVN24 Maciej Kowalczyk, ředitel Dětské univerzitní nemocnice v Krakově.

Malý chlapec je prvním člověkem na světě, kterému se podařilo přežít pokles tělesné teploty na 12 stupňů Celsia. „Pokud přežije, bude to zázrak,” informovala v listopadu polská média. [celá zpráva]

„Správný a obětavý postup všech, kteří se podíleli na Adamově záchraně, způsobil, že od nás odchází domů bez zdravotních následků,” řekl Kowalczyk a dodal, že chlapec bude ještě muset docházet na rehabilitace s rukama, ale „nejde už o nic závažného”.

Dvanáct stupňů ještě nikdo nepřežil

Chlapec v noci z 29. na 30. listopadu nepozorovaně odešel z domu své babičky pouze v kabátku od pyžama a ponožkách. V sedmistupňovém mrazu strávil více než 6 hodin. Byl nalezen v bezvědomí v lese, více než půl kilometru od babiččina domu. Pět dní strávil v umělém spánku. Po probuzení se začal rychle zotavovat.

„Ještě nikdo na světě nepřežil takové podchlazení jako on,” uvedl jeho ošetřující lékař Janusz Skalski. Do té doby nejnižší pokles tělesné teploty, a to na 13,7 stupně Celsia, přežila švédská lékařka Anna Bagenholmová, pod níž se při přechodu přes zamrzlou řeku v Norsku probořil led a ona uvízla v ledové vodě. Dodnes trpí částečným ochrnutím rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám