Hlavní obsah

Na mělčině uvízlo 200 kulohlavců, půlka jich už uhynula

Více než sto kulohlavců černých uhynulo v místě zvaném Farewell Spit na novozélandském Jižním ostrově, uvedla v sobotu agentura Reuters. V pátek jich tam na mělčině uvízlo téměř 200. Záchranáři se teď bojí i o zbylé kytovce, kteří jsou ještě naživu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pláži na Novém Zélandu uvízlo 200 velrybVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AFP se záchranářům podařilo v pátek večer za přílivu dostat mnoho velryb do hlubších vod. Kulohlavci se ale přes noc vrátili na pobřeží zpátky, uvedl mluvčí ministerstva ochrany životního prostředí Andrew Lamason.

„Nyní máme potvrzeno 103 mrtvých zvířat a zbytek se snažíme udržet při životě,“ prohlásil Lamason. „Je tady asi 150 dobrovolníků, kteří se snaží vytvořit uvízlým velrybám co nejpřijatelnější podmínky, zahalují je mokrými pokrývkami a polévají je vodou. Připravujeme se ale na špatný konec, vždy když znovu vyplavou na souš, jejich zdravotní stav se dramaticky zhorší,“ dodal Lamason s tím, že incident je stresující pro všechny zúčastněné.

„Hodně mláďat už uhynulo. Pro dobrovolníky to je hodně emocionální záležitost. Velryby také hodně fyzicky i jinak trpí,“ řekl Lamason. Podle něj bude další pokus o navrácení velryb zpátky do moře možný za přílivu v sobotu večer. Jestliže se ani ten nezdaří, budou ochránci přírody prý uvažovat o eutanazii velryb.

„Napřed vám to láme srdce, ale nakonec se přes to musíte přenést a udělat pro ně všechno, co můžete, protože potřebují pomoc,“ řekla agentuře Reuters jedna z dobrovolnic.

Není to poprvé

Kulohlavci černí, kteří dorůstají délky až šesti metrů, uvízli na místě zvaném Farewell Spit, kde se podobné případy stávají opakovaně. V uplynulém desetiletí tu bylo takových případů zaznamenáno nejméně osm. Současný incident je ale jedním z největších.

„Velmi pravděpodobně je to dáno zeměpisnou polohou. Možná sem kulohlavci připlouvají za rybami, ztratí orientaci a uhynou. Anebo jsou některé skupiny velryb nemocné, a proto vyplavou na břeh. Přesnou příčinu nevíme,“ podotkl Lamason.

Reklama

Výběr článků

Načítám