Hlavní obsah

Dědičku Korean Air poslal soud v oříškové kauze na rok do vězení

Soul
Aktualizováno

Bývalou viceprezidentku letecké společnosti Korean Air a dceru šéfa firmy Heather Čoovou ve čtvrtek v Soulu odsoudili k jednomu roku odnětí svobody za porušení pravidel leteckého provozu. Čtyřiačtyřicetiletá Jihokorejka totiž v prosinci loňského roku zdržela start letadla, protože dostala špatně naservírované oříšky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Heather Čoová na záběrech z loňského prosinceVideo: Reuters

 
Článek

Čo Hjon-a, která také používá anglické jméno Heather, rozhořčilo, že jí letuška v první třídě před startem letadla na letišti v New Yorku zapomněla nabídnout makadamové oříšky. Když si je vyžádala, přinesla jí je dotyčná v papírovém sáčku místo na talířku.

Čoová následně nařídila, aby se letadlo vrátilo k letištní hale, kde přikázala vedoucímu palubní posádky opustit stroj. Kvůli incidentu byl přílet na soulské letiště opožděn o 11 minut.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Heather Čoová

Soud ve čtvrtek shledal Čoovou vinnou z toho, že přiměla letadlo změnit trasu, bránila kapitánovi letu ve výkonu povinností a donutila vedoucího palubní posádky opustit letadlo. Bývalá vysoká představitelka Korean Air byla naopak zbavena obvinění, že bránila vládnímu vyšetřování případu. Prokuratura pro ni žádala tři roky vězení.

Za své chování se omluvila 

Čoová se již dříve za své chování omluvila a vzdala se svých funkcí. Zadržena byla 30. prosince a v lednu veškerá obvinění před soudem odmítla. Obhajoba před soudem poukazovala na to, že porušení pravidel letového provozu nebylo příliš závažné vzhledem k tomu, že letadlo bylo v době incidentu stále na zemi a ještě ani nestálo na ranveji. Stroj se prý kvůli Čoové vracel pouze o 17 metrů zpět.

Pro Jihokorejce je tento skandál příkladem často kritizované praktiky, kdy velké firmy v Jižní Koreji ovládají rodinné klany. Kromě Heather Čoové se do vedoucích pozic v Korean Air dostali i její dva sourozenci.

Kritiku si v případě "oříškového skandálu" vysloužili i zástupci ministerstva dopravy, kteří se prý snažili rodinu Čoových chránit. Většina úředníků, kteří se podíleli na vyšetřování skandálu, v minulosti sama pracovala v Korean Air. Ta je největší leteckou společností v Jižní Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám