Hlavní obsah

Vůdce malajsijské opozice půjde do vězení kvůli homosexualitě

Kuala Lumpur

Malajsijský nejvyšší soud shledal vinným opozičního vůdce Anwara Ibrahima, obviněného z homosexuality. Ibrahimovi přívrženci považují celý proces za politické spiknutí, jehož cílem je odstranit jakékoli odpůrce vlády premiéra Najiba Abdula Razaka. Pod Ibrahimovým vedením získala opozice nejlepší volební výsledek.

Foto: Reuters

Anwar Ibrahim přichází k soudu.

Článek

Soud potvrdil loňský rozsudek, podle kterého si má sedmašedesátiletý politik odpykat pět let za styk se svým poradcem. Podle agentury AP šlo o poslední možnost odvolání. Anwar Ibrahim se musí hned vrátit za mříže.

Jeho manželka po vynesení verdiktu propukla v pláč.

U soudu politik podle BBC řekl: „Potvrzuji svou nevinu. Podle mě je to fabrikace přicházející od politického spiknutí, která má zastavit mou politickou kariéru.“ Soudcům vzkázal: „Stali jste se partnery zločinu zavraždění soudní nezávislost.“

Homosexualita je v převážně muslimské Malajsii postavena mimo zákon.

Ibrahima obvinil jeho bývalý politický poradce z toho, že ho v červnu 2008 přinutil k homosexuálnímu análnímu styku. Ten je v Malajsii nelegální i mezi dospělými muži, kteří s ním vzájemně souhlasí, a trestá se až dvaceti lety vězení. V lednu 2012 byl však Ibrahim pro nedostatek důkazů zbaven obvinění. Vláda se tehdy proti rozhodnutí nejvyššího soudu odvolala. Odvolací soud loni v březnu zvrátil předchozí verdikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám