Hlavní obsah

Ve Středozemním moři zemřelo na podchlazení nejméně 25 uprchlíků

Řím

Na cestě do Itálie přes Středozemní moře zemřelo na podchlazení nejméně 25 uprchlíků. S odvoláním na italské zdravotnické zdroje o tom v pondělí informovala agentura Reuters. V neděli večer vyzvedly dva italské hlídkové čluny 105 migrantů z lodi, která byla na moři vystavená extrémním podmínkám. Vlny podle italských úřadů dosahovaly osmi metrů a teploty byly jen pár stupňů nad nulou.

Foto: Icelandic Coast Guard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Migranti pak strávili asi 18 hodin na palubách malých člunů, které se s nimi vydaly na jihoitalskou Lampedusu, ležící na cestě mezi kontinentální Itálií a Libyí. Podle šéfa zdravotníků na Lampeduse Pietra Bartola nejméně 25 osob zemřelo cestou na podchlazení.

Agentura AFP předtím uvedla, že při převádění běženců původem ze subsaharské Afriky do svých lodí objevili příslušníci italské pobřežní stráže už na bárce s běženci sedm mrtvých. Další osoby přitom byly v kritickém stavu.

Ani zima a špatné počasí nezastavily příliv nelegálních migrantů převážně z Libye. Jejich příliv loni dosáhl v Itálii rekordního počtu 170 000 lidí. Podle italského ministerstva vnitra přijelo do země v lednu 3528 běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám