Hlavní obsah

Slovenská vláda chystá dovolenkové šeky

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko zavede poukazy na rekreaci pro rodiny se školou povinnými dětmi, pokud stráví dovolenou na Slovensku. Toto opatření bude součástí sociálního balíčku, který má vládní strana Směr-sociální demokracie představit koncem března, rok před parlamentními volbami.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Premiér Robert Fico uvedl, že zavedení poukazů má pomoct nejen rodinám s dětmi, ale také domácímu cestovnímu ruchu.

Vládní strana Směr-sociální demokracie zvažovala podobný krok před třemi lety, kdy měly být zavedeny 300eurové šeky na domácí dovolenou. Polovinu této částky měli hradit zaměstnavatelé, kteří by si o stejnou částku mohli snížit základ daně.

„Chceme schválit opatření, která pomohou rodinám se školáky a současně podpoří cestovní ruch. Zatím nechci jít do detailů,“ nechal se slyšet Fico. „Před lety, kdy se uvažovalo o zavedení dovolenkových šeků, jsme souhlasili s takovouto podporou rodin a domácího cestovního ruchu,“ dodal.

Nesmí to dopadnout jako s vlaky

Jednalo by se o systém poukazů a šeků, které mohou dostat zaměstnanci se školou povinnými dětmi, kteří se rozhodnou strávit dovolenou na Slovensku. Výše dotace zatím nebyla oznámena.

Politolog Ján Baránek nepovažuje tuto myšlenku za špatnou. „Důležité je, aby to nedopadlo jako s vlaky zdarma, na které se skládáme všichni,“ upozornil. Systém dovolenkových šeků funguje například ve Švýcarsku, Francii, Polsku a v Maďarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám