Hlavní obsah

Papež jmenoval nové kardinály. Jsou i z Vietnamu nebo Etiopie

Papež František v neděli jmenoval 20 nových kardinálů. Pocházejí z více než 15 často velmi vzdálených zemí světa, jako je souostroví Tonga v Pacifiku, Barma či Vietnam. Oznámil to Vatikán. Patnácti kardinálům je méně než 80 let a mohou se tak účastnit konkláve, tedy mohou volit nového papeže.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež František žehná při nedělní bohoslužbě na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu

Článek

Noví kardinálové podle papeže odrážejí rozmanitost církve a formálně budou do svého úřadu uvedeni 14. února. Patnáct kardinálů-volitelů pochází kromě jiného z Itálie, Portugalska, Etiopie, Nového Zélandu, Mexika, Thajska, Panamy či Kapverdských ostrovů. Osmasedmdesátiletý František tak opět doplnil sbor těchto kardinálů-volitelů, kterých smí být nejvýše 120.

Devět z nových kardinálů pochází z rozvojových zemí. Vůbec poprvé pak byli jmenováni do vysoké funkce duchovní z Barmy, Tonga a Kapverdských ostrovů, uvedl vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Výběr duchovních tak odráží papežovu snahu, aby kolegium kardinálů reprezentovalo "univerzální charakter církve".

František se podle Lombardiho necítí svázán tradicí, podle které by každé velké město na světě mělo mít automaticky svého kardinála.

Kardinály jmenuje podruhé

Pět zbývajících nových kardinálů, pocházejících z Kolumbie, Argentiny, Itálie, Německa a Mozambiku, je starších osmdesáti let a konkláve se tak nemohou účastnit. Svůj nový titul získali jako poděkování za dlouholetou službu církvi, uvedla agentura Reuters.

Papež František jmenoval nové kardinály podruhé od svého nástupu do funkce. Poprvé se tak stalo loni v únoru, kdy bylo jmenovaných 19 kardinálů. Ceremonie ve Svatopetrském chrámu se tehdy překvapivě zúčastnil i emeritní papež Benedikt, který v únoru 2013 rezignoval.

Papeže při nedělním projevu z okna nad Svatopetrským náměstím sledovaly stovky věřících. František jim rovněž oznámil, že 12. až 13. února příštího roku bude předsedat schůzce všech kardinálů, kteří se budou zabývat "plány a návrhy na reformu římské kurie".

Reklama

Související témata:

Související články

Papež vyzval k boji proti otroctví

Papež František ve čtvrtek vyzval představitele všech náboženství a kultur ke společnému boji proti modernímu otroctví a proti obchodu s lidmi. Vyjádřil rovněž...

Výběr článků

Načítám