Hlavní obsah

Slabé zemětřesení zasáhlo americký stát Idaho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Challis

Státem Idaho na severozápadě USA otřáslo slabé zemětřesení o síle 4,9 stupně Richterovy škály. Způsobilo sesuvy horniny, popraskané domy i výpadky elektrického proudu, informovala agentura Reuters. Epicentrum otřesů se nacházelo u města Challis, které už v uplynulých deseti měsících zaznamenalo stovky slabších záchvěvů.

Foto: Coeur d'Alene Press, Tess Freeman, ČTK/AP

Policista v americkém Idahu

Článek

Epicentrum zemětřesení bylo vzdálené zhruba 6,5 kilometru od města Challis v centrálním pohoří státu. Otřesy však byly patrné až v Boise, asi 300 kilometrů na jihozápad, uvedl americký geologický úřad USGS.

Podle starosty města Challis Marka Luphera nebyla hlášena žádná zranění. Několik lidí žijících v blízkosti epicentra však hlásilo škody na majetku, jako jsou praskliny na zdech jejich domů.

Vědci se snaží zjistit, zda sérii otřesů, která začala loni v březnu, způsobil jim známý geologický zlom, nebo pochází z dosud neobjevené fraktury litosférické desky. Nynější otřesy se odehrávají v oblasti, kde Idaho zažilo své dosud nejsilnější zemětřesení v roce 1983. Tehdy dosáhlo intenzity 6,9 stupně Richterovy stupnice a usmrtilo dvě děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám