Hlavní obsah

Vojáci v Nigérii zasáhli sebevražednou atentátnici, ta explodovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena vybavená pásem sebevražedných atentátnic doslova vybuchla před kasárnami v Gombe na severovýchodu Nigérie, do kterých se pokoušela proniknout. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na očité svědky, podle kterých si incident nevyžádal další oběti na životech.

Foto: Reuters

Nigerijští vojáci

Článek

K výbuchu před kasárnami došlo o středečním večeru. Vojáci zahájili palbu po zahalené ženě, která odmítla nechat se prohledat. Jedna z kulek zřejmě zasáhla pás s trhavinami skrytý pod ženiným šatem a následovala exploze.

"Vojáci stříleli na tu ženu, která se k nim rychle blížila, a ta vybuchla s obrovským třeskem, který otřásl budovami v okolí," vylíčil jeden z místních obyvatel. Další svědci vypovídali obdobně. Ahmed Baballe prohlásil, že atentátnici výbuch "roztrhal na kousky". Exploze podle souseda vyvolala ve městě paniku, policisté začali střílet do vzduchu.

Gombe, které je správním střediskem stejnojmenného státu, se v poslední době stalo dějištěm několika atentátů připisovaných islamistickému hnutí Boko Haram. Před týdnem si tu bombový útok na autobusové zastávce vyžádal dvě desítky obětí.

Na místní kasárna se pokusila sebevražedná atentátnice zaútočit již v červenci. Po zadržení a před osobní prohlídkou se vyhodila do povětří, a tak jednoho vojáka zabila a druhého zranila.

Islamisté z Boko Haram bojují od roku 2009 proti centrální nigerijské vládě a požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. Loni spáchala tato organizace více než stovku teroristických útoků s třemi tisícovkami obětí na životech. Při násilnostech připisovaných Boko Haram a odvetných akcích pořádkových sil přišlo za pět let o život už kolem 13 000 lidí a podle statistik OSN kvůli nim opustilo své domovy asi 1,5 miliónu uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám