Hlavní obsah

KLDR pohrozila útoky na Bílý dům a Pentagon

Aktualizováno

Severní Korea v pondělí pohrozila útoky na Bílý dům, Pentagon a další americké cíle kvůli tomu, že Spojené státy obvinily Pchjongjang z hackerského útoku na filmové studio Sony Pictures. To natočilo snímek zesměšňující vůdce KLDR Kim Čong-una.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Americký prezident Barack Obama podle KLDR "lehkomyslně" šíří fámy o kybernetickém útoku na společnost Sony zorganizovaném Severní Koreou.

Agentura AP připomněla, že podobná agresivní rétorika je pro severokorejskou propagandu v dobách napjatých vztahů s Washingtonem typická. Dlouhé prohlášení mocné severokorejské komise národní obrany ale ukazuje, jak citlivý bod zasáhl film studia Sony The Interview, jehož děj se točí kolem fiktivního atentátu na Kima.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Upoutávka na film The InterviewVideo: Falcon

Severokorejská komise národní obrany varovala, že tamní armáda, která má asi 1,2 miliónu vojáků, je připravena použít proti USA všechny typy války. V čele komise stojí vůdce Kim.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejský voják prochází před televizní reklamou na snímek The Interview

"Naše nejtvrdší protiakce bude směle namířena proti Bílému domu, Pentagonu a celé americké pevnině, která je semeništěm terorismu. Tyto útoky daleko předčí 'symetrickou protiakci', kterou vyhlásil Obama," konstatovala komise v prohlášení, z něhož citovala severokorejská tisková agentura KCNA.

USA zvažují zařazení KLDR na seznam sponzorů terorismu

Americký prezident Barack Obama v nedělním rozhovoru pro CNN řekl, že kvůli hackerskému útoku na společnost Sony USA zvažují znovu zařadit Severní Koreu na seznam zemí, které podporují terorismus. O vrácení na seznam se podle amerického prezidenta rozhodne až po podrobné analýze.

"Máme jasná kritéria, co znamená státní podpora terorismu. Nerozhodujeme se na základě jedné zprávy,“ řekl Obama CNN.

Severní Korea byla na americkém seznamu dvě desetiletí. USA ji z něj vyškrtly v roce 2008, kdy Pchjongjang souhlasil s kontrolou jaderných zařízení.

FBI v pátek oficiálně obvinila Severní Koreu z hackerského útoku na společnost Sony. [celá zpráva]

Sony se po útocích hackerů rozhodla neuvést do kin snímek o atentátu na vůdce KLDR Kim Čong-una. Zvažuje jinou platformu.

Obama v rozhovoru také řekl, že útok hackerů na společnost Sony kvůli kontroverzní komedii The Interview nebyl válečným činem.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama se vyjádřil ke stažení filmu The Interview.

"Nemyslím si, že to byl válečný čin. Myslím si, že to byl akt kybernetického vandalismu, který byl velmi nákladný, velmi drahý. Bereme to velmi vážně. Budeme přiměřeně reagovat," prohlásil Obama pro CNN.

Sony podle amerického prezidenta udělala chybu, když hackerům ustoupila. [celá zpráva]

Spojené státy v případě hackerského útoku požádaly o spolupráci Čínu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám