Hlavní obsah

V Egyptě demonstrují proti zproštění viny exprezidenta Mubaraka

Na univerzitách po celém Egyptě v neděli vypukly protesty v reakci na sobotní soudní verdikt, jímž byl bývalý prezident Husní Mubarak zproštěn obžaloby ze spoluviny na smrti stovek lidí v roce 2011.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v EgyptěVideo: Reuters

 
Článek

Tehdejší protivládní protesty vyústily v odstoupení Mubaraka od moci po třiceti letech v čele země a vzbudily naději na začátek nové éry v politice.

Foto: Ibrahim Ezzat, ČTK/AP

Egypťané protestují na náměstí Tahrír proti zproštění viny bývalého prezidenta Husního Mubaraka

Sobotní rozhodnutí odvolacího soudu naproti tomu vyvolalo silné rozhořčení především mezi příbuznými obětí z řad někdejších protivládních demonstrantů a mezi mladými lidmi. Soud označil za nevinné i bývalého ministra vnitra a šest velitelů ozbrojených složek. [celá zpráva]

Dva lidé zemřeli

Vzápětí po vynesení zprošťujícího rozsudku uspořádala více než tisícovka Mubarakových odpůrců demonstraci v Káhiře, kterou policie rozehnala slzným plynem. Podle upřesněných informací byli při střetech mezi policií a demonstranty v sobotu večer zabiti dva lidé a devět dalších utrpělo zranění.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Protest studentů univerzity v Káhiře

V neděli se protesty rozhořely především mezi univerzitními studenty, kteří vnímají Mubarakovo osvobození jako nejnovější znamení toho, že práva získaná při revoltě v roce 2011 jsou podkopávána.

Stovky demonstrantů se shromáždily v areálu Káhirské univerzity s portréty Mubaraka za mřížemi a voláním po pádu režimu. Policejní oddíly stály připraveny u bran komplexu, aby zabránily studentům v jejich záměru přenést demonstraci do ulic, napsala agentura Reuters.

Podle státní agentury MENA bezpečnostní síly uzavřely stanici metra v centru Káhiry, očividně s cílem zabránit shromažďování demonstrantů v centru města.

Střety vypukly také na univerzitě v Zakázíku, který je správním střediskem governorátu Šarkíja. Podle zprávy státního deníku Al-Ahrám tam bylo zadrženo 11 studentů poté, co se pokusili budovu zapálit.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Zásahová jednotka egyptské policie sleduje demonstraci studentů v Káhiře

Protesty se šíří i na sociálních sítích. "Pryč s Mubarakem, pryč se všemi Mubaraky, pryč s vojenskou vládu," citoval Reuters z jedné výzvy na Facebooku.

Po verdiktu nad Mubarakem se na internetu objevila i záplava posměšných a hořkých karikatur o návratu staré gardy. Jedno z kreslených videí začíná záběry na politiky Mubarakovy éry sedící v temné cele a čelící lavině obvinění. Jeden po druhém jsou pak propouštěni a nakonec oslavují znovunabytou svobodu se svým bývalým prezidentem za zpěvu "ano, jsme zpátky".

Reklama

Výběr článků

Načítám