Hlavní obsah

EU zmrazí majetek dalších ukrajinských separatistů

Evropská unie rozšíří v nejbližších dnech o 13 separatistů z východu Ukrajiny a o pět firem seznam osob a podniků, kterým kvůli ukrajinské krizi zmrazila majetek a zakázala vstup na unijní území. Shodli se na tom diplomaté unijní osmadvacítky.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Proruský separatista u budovy zničené ostřelováním v Doněcku na východě Ukrajiny

Článek

Konkrétní jména budou známá zřejmě v sobotu poté, co budou zveřejněna v oficiálním unijním věstníku.

O rozšíření seznamu subjektů, které svým konáním narušují územní celistvost Ukrajiny, požádali před deseti dny ministři zahraničí EU. Na seznamu je v současnosti 119 lidí a 23 firem.

Evropská unie pokládá za nelegální a nelegitimní volby, které se v separatisty ovládaných oblastech uskutečnily 2. listopadu.

Ministři zahraničí unie ale na svém posledním bruselském jednání nijak nezměnili podobu ekonomických sankcí, které unie kvůli Ukrajině uvalila na Rusko. O případné změně v této oblasti budou diskutovat až lídři zemí evropské osmadvacítky na prosincovém summitu unie. EU zdůrazňuje, že sankce nejsou cílem samy o sobě, ale mají podpořit diplomatické snahy bloku.

Reklama

Související témata:

Související články

Západ chce svrhnout ruský režim, tvrdí Lavrov

Cílem západních sankcí proti Rusku je svržení ruského režimu. V sobotu to zahraničněpolitické konferenci v Moskvě prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov....

Výběr článků

Načítám