Hlavní obsah

Tým chirurga Pomahače transplantoval muži obě ruce

Novinky, zkr
Boston

Čtyřicetiletý Američan Will Lautzenheiser dostal před Vánocemi ten nejlepší dárek, jaký si mohl přát. V roce 2011 přišel o všechny čtyři končetiny. Lékaři z bostonské nemocnice mu transplantovali od anonymního dárce obě ruce, napsala agentura Reuters. Na léčbě se podílí i český specialista Bohdan Pomahač, který působí v zařízení jako šéf plastické chirurgie a transplantace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američan má po transplantaci obě nové ruceVideo: Reuters

 
Článek

Před třemi lety Lautzenheiserovi museli amputovat všechny končetiny kvůli streptokokové infekci. Levou ruku mu amputovali nad loktem, pravou pod loktem. V říjnu letošního roku podstoupil unikátní devítihodinovou operaci, při které mu pětatřicetičlenný tým zdravotníků transplantoval obě ruce od neznámého dárce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tato osoba, která je pro mě anonymní, mi bude vždy velmi blízká jako má vlastní kůže. Je to neuvěřitelný dárek,“ popsal na tiskové konferenci, kde zároveň vyjádřil svůj dík všem lékařům.

„Lepšího pacienta byste si nemohli přát. Má správný postoj a je neuvěřitelně usilovný ve všem, co dělá,“ řekl Pomahač.

Lautzenheiser zatím může hýbat jen palcem a zápěstím na pravé ruce, během několika příštích let by však měly jeho ruce získávat na funkčnosti a citlivosti. „Nejlepší je, že mohu opět držet v náručí svou lásku,“ dodal Lautzenheiser.

Přesto, že je oboustranná transplantace horních končetin unikátním zákrokem, v posledních letech jich v USA provedli několik. V roce 2012 například dostal obě nové ruce americký voják, který přišel stejně jako Lautzenheizer o všechny končetiny, a to při výbuchu v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám