Hlavní obsah

Na masové demonstraci v Mexiku létaly vzduchem kameny i zápalné lahve

Mexiko

Desítky tisíc demonstrantů pochodovaly v noci mexickou metropolí a požadovaly od vedení země objasnění osudu 43 pohřešovaných studentů. Patrně je unesla zkorumpovaná policie a nechala zavraždit zločinci. Demonstrace provázely i potyčky s policií, při kterých létaly vzduchem kameny i zápalné lahve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti házeli po policistech Molotovovy koktejlyVideo: Reuters

 
Článek

Ke střetům došlo v noci na pátek na náměstí v centru hlavního města před sídlem vlády. To chránily stovky policejních těžkooděnců. Policisté se snažili útočníky rozehnat slzným plynem a vodními děly. Demonstranti házeli po policistech kamení, Molotovovy koktejly a dělobuchy a vykřikovali "Pryč s prezidentem!" a "Demisi!".

Obdobná potyčka se ještě před hlavními demonstracemi odehrála u letiště mexické metropole. Skupina asi 300 zamaskovaných protestujících po policistech házela zápalné láhve, kameny a pyrotechniku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Demonstranti také měli v rukou železné tyče a obušky. Kvůli protestům byly úřady nuceny odvolat přehlídku tradičně provázející oslavy mexické revoluce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K ostrým střetům došlo i na hlavní silnici vedoucí k letištiVideo: Reuters

"Celá země je pobouřená," řekla agentuře AP hospodyně Naima, která podobně jako další přišla protestovat proti bujícímu zločinu, korupci a beztrestnosti v zemi sužované válkami mezi drogovými gangy. "Jsem tady, protože nechci, aby se něco takového přihodilo mému dítěti," řekla v narážce na osud pohřešovaných studentů třicetiletá Alma, provázená šestiletou dcerou.

Více než čtyři desítky studentů na konci září zmizelo ve městě Iguala ve státě Guerrero. Podle dosavadních výsledků vyšetřování odvlekla mladé lidi policie, která je předala zločinecké organizaci Guerreros Unidos (Sjednocení válečníci).

Dva její členové přiznali, že studenty zabili a jejich těla spálili. Celý zásah údajně nařídil starosta města Iguala José Luis Abarca. Chtěl tak prý studentům zabránit, aby rušili projev jeho manželky. Starostu i s chotí po několika týdnech na útěku policie před týdnem zadržela.

Policie nalezla v okolí Igualy několik desítek těl, ale kosti většinou nejsou ve stavu vhodném pro analýzu DNA. Těla totiž údajně hořela až 14 hodin. I tak prý ale existují silné indicie, podle nichž ostatky skutečně patří zmizelým studentům.

Od roku 2007 v Mexiku zahynulo při násilí spojeném s činností různých gangů na 100 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám