Hlavní obsah

Obama se po pěti měsících sešel s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Barack Obama se v průběhu summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu opakovaně sešli k neformálnímu jednání. Oznámil to v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obama s Putinem při společném focení na summitu APECVideo: Reuters

 
Článek

„Pokračují v rozhovorech na okraj fóra. Prezident Putin mluvil s prezidentem Obamou několikrát. Hovořili sice krátce, ale dotkli se témat vzájemných vztahů, Ukrajiny, Sýrie a Íránu,“ citovala Peskova ruská agentura Russia Today.

Podrobnosti Peskov nesdělil a ani Bílý dům, který rozhovory potvrdil, nebyl sdílnější. „Prezident Obama měl příležitost hovořit s prezidentem Putinem třikrát, celkem zhruba 15 až 20 minut,” uvedla mluvčí Bernadette Meehanová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Obama si potřásl rukou s Putinem

Prezidenti se poprvé potkali už v pondělí večer, ale nejdříve se jen pozdravili a při následném společném focení státníků si vyměnili zdvořilosti.

Předtím jen telefonicky

Mezi USA a Ruskem panuje napětí v souvislosti s konfliktem na východní Ukrajině. USA a Západ kvůli angažovanosti Ruska v oblasti Donbasu zavedl vůči Moskvě tvrdé sankce. Rusko nařčení popírá a sankce považuje za nesmyslné.

Putin s Obamou spolu od poloviny července, kdy byl nad východní Ukrajinou sestřelen malajsijský civilní letoun s 298 lidmi na palubě, hovořili jen párkrát, a to pouze telefonicky. Naposledy se setkali při červnovém výročí vylodění spojenců v Normandii.

Bílý dům přitom před summitem APEC uváděl, že Obama schůzku s Putinem v plánu nemá.

Oba státníci se tento týden potkají ještě na summitu zemí G20 v Austrálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám