Hlavní obsah

Mise v Afghánistánu byla zbytečná, myslí si Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britskou ale také americkou veřejnost rozděluje názor na výsledek dlouholetého vojenského působení zahraničních armád v Afghánistánu. Co do budoucnosti této země jsou Britové ještě skeptičtější než Američané. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění provedeného zpravodajskou stanicí BBC.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Britští vojáci odlétají ze základy v Kandaháru

Článek

Britská armáda v neděli oficiálně ukončila své operace v Afghánistánu, mise Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) po 13 letech skončí na přelomu roku. [celá zpráva]

Británie přišla v bojích o více než 450 vojáků a USA mají přes 2300 mrtvých.

BBC se ptala Američanů a Britů, jak afghánskou intervenci hodnotí. To, že nasazení armád do Afghánistánu mělo význam, si nemyslí ani polovina občanů USA. Dvě třetiny nevěří, že afghánská vláda bude schopná ochránit Afghánce bez další zahraniční pomoci.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Americká námořní pěchota na palubě vrtulníku po odletu z Kandaru

Jenom 28 procent dotázaných Američanů je toho názoru, že operace v Afghánistánu, která začala po teroristických útocích na USA, přinesla Spojeným státům více bezpečí.

Britové: Nemělo to smysl

Britové jsou mnohem skeptičtější. Pouze 24 procent z nich si myslí, že se díky misi ISAF situace v Afghánistánu zlepšila. O tom, že operace v Afghánistánu přinesly více bezpečí Británii, je přesvědčeno pouhých 14 procent dotázaných.

Více než dvě třetiny občanů Británie si nemyslí, že zapojení jejich armády do afghánských bojů mělo smysl.

Na misi ISAF naváže nebojová operace Resolute Support (Rozhodná podpora). Ta bude mít asi 12 tisíc vojenských příslušníků, z toho zhruba 9800 amerických vojáků, a jejím úkolem bude výcvik a pomoc afghánským silám.

Británie v zemi ponechá pouze specialisty na výcvik. Afghánské síly nyní čítají 350 tisíc lidí. V jednotce, která v Afghánistánu zůstane i příští rok, budou kromě Američanů a Britů hlavně Němci, Turci a Italové. Česko by se podle prezidenta Miloše Zemana mohlo na misi podílet 300 vojáky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám