Hlavní obsah

Zemřela astroložka, která radila prezidentu Reaganovi s Rusy

Zemřela americká astroložka Joan Quigleyová, která radila bývalému americkému prezidentovi Ronaldu Reaganovi a tvrdila, že ho přesvědčila ke zmírnění postoje vůči Sovětskému svazu. Bylo jí 87 let. S odvoláním na rodinu zesnulé o tom informovala agentura AP.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Joan Quigleyová

Článek

Prezidentova manželka Nancy Reaganová začala konzultovat s Quigleyovou po pokusu o zavraždění manžela v roce 1981. Chtěla tak podle svých pamětí z roku 1989 zabránit tomu, aby se Reagan stal opět terčem střelby. Astroložku jí doporučil známý, podle něhož Quigleyová předpověděla, že den, kdy na prezidenta bylo nakonec vystřeleno, bude pro něj nebezpečný.

Zveřejnění zprávy v médiích v roce 1988, že prezidentský pár konzultuje údajně téměř veškeré významné kroky s astroložkou, bylo pro Bílý dům nepříjemné. Joan Quigleyová tehdy prohlásila, že je „seriózní, vědeckou astroložkou”. Ve své knize z roku 1990 také uvedla, že před summitem Reagana s Michailem Gorbačovem v Ženevě v roce 1985 doporučila prezidentovi USA vlídnější přístup s vědomím, že „Gorbačova planeta je ve velké harmonii s Ronaldovou”.

Reklama

Výběr článků

Načítám