Hlavní obsah

V Nigérii je podle zdravotníků riziko epidemie zažehnáno

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí oficiálně ohlásí konec epidemie eboly v Nigérii. Přes špatný stav nigerijského zdravotnictví se této nejlidnatější africké zemi podařilo vyrovnat se velmi dobře se smrtící virovou nákazou, napsala agentura AFP. Ebolou se tam nakazilo 20 lidí, z nichž osm zemřelo, zatímco v celé západní Africe ebola usmrtila přes 4550 osob a nakaženo jí je více než 9200 lidí.

Foto: ČTK/AP

Učitel měří žákyni základní školy Adekunle v Lagosu teplotu, aby ověřil, zda nemá ebolu. Včasné rozpoznání příznaků je podle odborníků klíčovým faktorem při boji s touto nemocí.

Článek

První nigerijskou obětí byl liberijský úředník, který přicestoval do dvacetimiliónového Lagosu v červenci. Libérie je spolu se Sierrou Leone a Guineou nejpostiženější ze západoafrických zemí.

Stosedmdesátimiliónová Nigérie se stane po Senegalu druhou africkou zemí, jíž se podle dobrozdání WHO podařilo s nákazou vyrovnat. Nigerijské úřady reagovaly velmi rychle a nechaly prověřit stav všech osob, které přišly do styku s nakaženými. V Lagosu a také Port Harcourtu se tak dostalo pod dohled na 900 lidí. K této práci bylo vyčleněno 1800 zdravotníků.

Tristní stav nigerijského zdravotnictví

AFP píše, že stav nigerijského zdravotnického systému je přitom tristní. V mnoha státních nemocnicích není údajně k dispozici tekoucí voda a někdy ani lékaři, protože stávkují za zlepšení pracovních podmínek.

Mluvčí WHO Samantha Boltonová sdělila, že v Nigérii byli hospitalizováni lidé s prvními podezřelými příznaky, takže nyní patří ke státům, kde se podařilo vyléčit nejvíce případů eboly. Přežilo tam 60 procent nakažených, zatímco v Sieře Leone a Libérii ani ne 30 procent.

AFP ale připomíná, že v případě Nigérie šlo také o určité štěstí, protože nemocný Liberijec se sám hned po příletu do Lagosu vydal do nemocnice, takže se vyhnul zalidněným místům. Úřady ale spustily velmi účinnou a rychlou kampaň a informovaly veřejnost o nebezpečí prostřednictvím rozhlasu, televize a také SMS. Země zřídila v každém státě izolační jednotku pro případné nemocné a testy na ebolu provádí šest laboratoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám