Hlavní obsah

Na hranici mezi Severní a Jižní Koreou se střílelo ostrými

Krátká přestřelka mezi armádami Severní a Jižní Koreje se v neděli odehrála v demilitarizovaném pásmu mezi oběma státy. Podle jihokorejského ministerstva obrany se incident, který je druhý od 10. října, obešel bez obětí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Hranice mezi Severní a Jižní Koreou

Článek

Palba začala ve chvíli, kdy jihokorejská pohraniční hlídka zpozorovala, že se od demarkační linie přibližuje hlídka severokorejská. "Nejdříve je s pomocí tlampačů varovali slovně a pak vypálili varovné výstřely. Severokorejští vojáci pak začali střílet na naše, kteří proto střelbu opětovali," sdělil zástupce jihokorejského ministerstva. Přestřelka podle něj trvala asi deset minut a Severokorejci se vrátili na své pozice.

Podobný incident byl na hranici zaznamenán před devíti dny, kdy Severokorejci stříleli na balóny s letáky. Několik výstřelů však směřovalo na jižní část hranice, takže jihokorejští vojáci reagovali palbou z kulometů.

Obě Koreje jsou technicky stále ve válečném stavu, protože konflikt na Korejském poloostrově skončil v roce 1953 pouze příměřím, nikoli uzavřením mírové dohody. Obě země odděluje demilitarizovaná zóna, která je ve skutečnosti přísně vojensky střeženou hranicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám