Hlavní obsah

Boko Haram v Nigérii dál útočí, osud unesených školaček je nejasný

Přinejmenším devět lidí zahynulo při přepadení dvou vesnic na severovýchodě Nigérie. Za útokem stojí pravděpodobně milice Boko Haram. V pátek přitom vláda oznámila, že se s islamisty dohodla na příměří, jehož součástí má být i propuštění více než 200 unesených školaček. Jejich osud je však nadále nejasný, informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Nigerijská rodina, která utekla před milicemi Boko Haram.

Článek

Při prvním útoku na vesnici Abadam v noci na sobotu zahynul přinejmenším jeden člověk, dalších asi osm lidí zahynulo ve vesnici Dzur. Obě leží na severovýchodě země v provincii Borno, která je baštou radikálů z Boko Haram.

Velitel nigerijského generálního štábu Alex Badeh oznámil, že vláda se při jednáních s Boko Haram v sousedním Čadu dohodla na příměří. Politický aktivista a znalec Boko Haram Shehu Sani ale upozornil, že příměří ještě oficiálně nepotvrdil velitel milic Abubakar Shekau.

Foto: Reuters TV, Reuters

Unesené nigerijské školačky donutili konvertovat k islámu

Boko Haram bojuje proti ústřední vládě od roku 2009. Letos v dubnu se bojovníci této organizace přepadli dívčí školu ve městě Chibok. Dívky ve věku 15 až 18 let útočníci nahnali na korby nákladních vozů a odvezli neznámo kam. Podle výpovědí několika školaček, kterým se podařilo utéct, jsou dívky zneužívány jako služky i sexuální otrokyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám