Hlavní obsah

Islamisté se po náletech stáhli z části syrského města Kobani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) se stáhli z některých částí města Kobani na severu Sýrie. Islamisty k částečnému ústupu donutily údery vzdušných sil USA a jejich spojenců. Ve středu to podle agentury AFP oznámili syrští aktivisté. Boje o strategické město, které leží blízko hranic s Tureckem, nadále pokračují.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Dým po dopadu granátu na Kobani

Článek

Kurdové již několikrát žádali Spojené státy, aby jim s obranou Kobani pomohly. Dosavadní nálety ale radikály příliš nezastavily a ti po několikatýdenním obléhání začali postupně dobývat klíčové kurdské město.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

„Bojovníci IS byli donuceni stáhnout se z některých oblastí ve východní části města Ajn al-Arab (arabský název pro Kobani) a z jeho jihozápadních předměstí,“ uvedl však ve středu Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

„Nyní už džihádisté neoperují na západě města, ale stále si udržují určité pozice na východě a na jižních předměstích,“ řekl Rahmán. Důvodem jejich částečného stažení jsou prý spojenecké nálety, které usmrtily několik bojovníků a rovněž zasáhly nejméně čtyři jejich obrněné vozy.

Uprchlo téměř 200 tisíc Kurdů

Boje vyhnaly z oblasti na 180 tisíc převážně Kurdů, kteří uprchli do sousedního Turecka. Islamisté v pondělí ve východní části města vyvěsili svou černou vlajku. Spojenci prý na jejich postup reagovali zdvojnásobením leteckých úderů a zaznamenali částečný úspěch.

„Nyní jsou za branami Kobani. Bombardování bylo velmi účinné a IS byl vytlačen z mnoha pozic,“ potvrdil agentuře Reuters i jeden z představitelů Kobani. Jeden z místních aktivistů dokonce napsal na sociální síti Facebook, že některé ulice na jihovýchodě města „jsou plné mrtvých bojovníků DAIŠ“, což je arabská zkratka pro Islámský stát.

Podle organizace SOHR dosud zahynulo v bojích o město nejméně 412 lidí, skutečný počet obětí však bude pravděpodobně ještě mnohem vyšší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám