Hlavní obsah

Rusko dohnalo USA v počtu jaderných hlavic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Rusko dohnalo poprvé v 21. století Spojené státy v počtu všech nosičů strategických jaderných zbraní a v počtu jaderných hlavic na rozmístěných nosičích (tedy na strategických bombardérech, ponorkách a raketách v bojové pohotovosti). U části amerických politiků to vyvolalo obavy.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní verze rakety Topol

Článek

Napsal to v pátek ruský list Vedomosti s odvoláním na údaje amerického ministerstva zahraničí, o nichž informoval i list The Washington Times. Výměnu těchto informací předpokládá odzbrojovací smlouva mezi oběma velmocemi, uzavřená roku 2010 v Praze.

Podle dat z 1. září mají Spojené státy 912 nosičů jaderných zbraní a Rusko 911. I rozmístěných nosičů mají USA více: 794 ku 528. Ale v počtu jaderných hlavic, které mají obě velmoci na „rozmístěných nosičích”, poměr činí 1642 ku 1643 na ruské straně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko od března zařadilo do výzbroje 131 nových hlavic, Spojené státy 57. Počet ruských balistických raket a bojových letadel stoupl z 498 na 528.

Nárůst na ruské straně se spojuje především se zařazením dvou nových ponorek třídy Borej.

Republikáni kritizují Obamu

Republikáni jako senátor James Inhofe, který je v čele Senátního výboru pro ozbrojené síly, v souvislosti s daty kritizují Obamovu odzbrojovací politiku jako neúspěšnou. Smlouva START přitom omezuje počet hlavic na nosičích na 1550, nosičů ve službě pak na 700.

O jadernou paritu usiloval Sovětský svaz při soupeření s USA za studené války. Avšak po pádu komunismu a rozpadu SSSR došly vojákům peníze a Rusko až donedávna muselo stárnoucí rakety, bombardéry a ponorky odepisovat rychleji, než je stačilo nahrazovat.

Nové ruské nosiče mají víc hlavic

K čerstvé rovnováze sil podle experta Pavla Podvigy přispěla skutečnost, že ruské námořnictvo začalo v posledních letech do flotily zařazovat nové jaderné ponorky s větším počtem raket, které nesou větší počet jaderných hlavic. Podobně i na souši přicházejí do výzbroje nové mezikontinentální rakety Jars, které mají tři jaderné hlavice místo jediné na starších raketách Topol.

Rovnováhu však podle odborníka netřeba přeceňovat, navíc prý USA za pár let zase získají jistou převahu, až bude nutné definitivně vyřadit ruské rakety Topol.

Mezi rozmístěné nosiče se nepočítá například jaderná ponorka, pokud připluje k opravě a je po tuto dobu zbavena svých raket.

Reklama

Výběr článků

Načítám