Hlavní obsah

Cenu Václava Havla za lidská práva získal Anar Mammadli vězněný v Ázerbájdžánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Rada Evropy ve Štrasburku udělila v pondělí cenu Václava Havla za lidská práva. Získal ji ázerbájdžánský obhájce lidských práv Anar Mammadli. Ocenění si moc neužil. Za své aktivity si totiž odpykává pět a půl roku ve vězení. Cenu z toho důvodu převzal jeho otec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

Anar Mammadli je zakladatelem a předsedou organizace zaměřené na pozorování voleb v Ázerbájdžánu. Od roku 2001 jeho Centrum pro monitorování voleb a demokracii (EMDS) provádělo nezávislé monitorování voleb.

Loni v prosinci byl Anar zatčen. Obvinili ho z údajného krácení daní, nelegálních obchodních aktivit a zneužití své monitorovací organizace k falšování výsledků voleb. Podle pozorovatelů byl proces vykonstruovaný.

"Rád bych vám jeho jménem poděkoval a vyjádřil vděčnost za udělení této ceny," uvedl v pondělí ve Štrasburku Anarův otec. Jak dodal, doufá, že ocenění dodá morální sílu jeho synovi i ostatním uvězněným politickým vězňům v zemi.

Cenu uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77. Loni si ji odnesl běloruský disident Ales Bjaljacki, který byl v té době ve své zemi rovněž vězněn a na svobodu se dostal teprve nedávno.

Reklama

Výběr článků

Načítám