Hlavní obsah

Usámův důvěrník prý chystal druhé jedenácté září

Právo, Vladimír Plesník

Jako devatenáctiletý patřil mezi několik málo vyvolených velitelů Al-Káidy, kteří dopředu věděli od Usámy bin Ládina o útocích připravených na 11. září 2001. Už tehdy působil ve velitelských strukturách Al-Káidy jako číslo dvě.

Foto: ČTK/AP

Generál William Mayville hovoří o leteckých úderech americké armády a arabských spojenců na základnu Chorásánu v Sýrii.

Článek

Kuvajťan Muhsín Fadlí sehrál podle amerických bezpečnostních zdrojů klíčovou roli už při teroristických útocích na americké ambasády v Keni a Tanzanii se stovkami mrtvých v roce 1998.

„Je to skoro k nevíře. Teenager zodpovídal za složitou logistickou přípravu – aby výbušniny i lidé byli tam, kde měli být,“ řekl listu The Boston Globe bývalý agent CIA Timothy McCallaghan. Fadlí válčil za Al-Káidu na severu Afghánistánu a proti Rusům v Čečensku. Tam se naučil používat ruční i protiletadlové zbraně a výbušniny.

„V roce 2002 si už věřil natolik, že zorganizoval sebevražedný útok na francouzský tanker u pobřeží Jemenu. Bilance: jeden mrtvý Francouz a 55 tisíc uniklých barelů ropy, jež znečistily 72 kilometrů pobřeží,“ napsal britský list The Independent.

S jídlem rostla chuť: netrvalo dlouho a vytvořil rozsáhlou síť sponzorů z bohatých kuvajtských stoupenců džihádu. Poté, co skončil v kuvajtském vězení, uprchl z něho a ukryl se na čas do Íránu.

Dnes se jako hlava teroristické skupiny Chorásán (země vycházejícího slunce, země východu – historický region ve Střední Asii s dnešními státy Afghánistán, Írán, Tádžikistán, Uzbekistán a Turkmenistán) změnil taktiku. Místo aby „jen“ dostával bojovníky přes Turecko do Sýrie, pokouší se nastrčit vycvičené islamisty se západními pasy zpět do Evropy a do USA.

Šéf tajných služeb se zřejmě prořekl 

V létě po Washingtonu kolovaly dohady, že teroristé chystají druhé jedenácté září a že teroristé dokážou umístit výbušniny do laptopů a mobilů a pronést je tak do letadel navzdory všem kontrolám. Stejnou informaci zachytil i izraelský Mossad – s tím, že mělo jít o sérii bombových útoků v USA a také v západní Evropě.

Teprve před několika dny James Clapper, šéf tajných služeb, veřejně jako první vysoký vládní činitel vyslovil jméno organizace: „Pokud jde o ohrožení země, Chorásán by mohl být stejně nebezpečný jako IS,“ připustil na tiskové konferenci.

Vypadalo to skoro, jako kdyby se prořekl – nasvědčoval tomu utrápený výraz vedle stojícího mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta.

Ten vzápětí odmítl odpovědět další otázky na tuto teroristickou buňku s tím, že s „ohledem na připravované odpovědi naší vlády na výzvy doby by to bylo kontraproduktivní“.

O několik dnů později Obama podepsal rozkaz o útoku na pozice Chorásánu u syrského Aleppa.

Ve středu se spekulovalo o tom, že Fadlí přišel o život při úterním leteckém úderu, prý se tato informace dokonce objevila na sociálních sítích islamistů. Obamovi lidé však zůstávali zdrženliví. Mimo jiné proto, že Kuvajťan takto „zemřel“ už nejméně třikrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám