Hlavní obsah

Kvůli násilí po smrti mladíka vyhlášen u St. Louis mimořádný stav

Mimořádný stav a zákaz vycházení v noci na neděli vyhlásil guvernér amerického státu Missouri ve Fergusonu na předměstí St. Louis. Reagoval tím na vlnu nepokojů, rabování a násilností, která následovala poté, co místní policista zde před týdnem zastřelil osmnáctiletého černocha Michaela Browna.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zamaskovaní mladíci rabovali obchody ve Fergusonu i v noci na sobotu.

Článek

Guvernér Jay Nixon podle agentury AP prohlásil, že stát nedovolí, aby hrstka lidí, která plení obchody a vyvolává násilí, ohrožovala celou obec. Zákaz vycházení platí od půlnoci místního času do pěti rána, oznámil guvernérův zmocněnec pro dohled nad bezpečnost ve Fergusonu Ron Johnson.

Neozbrojeného Browna zabil v noci se soboty na neděli minulý týden osmadvacetiletý bělošský strážník Darren Wilson a předměstí kvůli tomu zaplavily od počátku týdne protesty a nepokoje. Napětí vyvolává vedle kusých informací policie zejména to, že v oblasti, kde převládají černoši, tvoří místní policejní sbor téměř samí běloši.

Foto: Reuters

Snímek ze záběrů bezpečnostních kamer zachycujících incident v obchodě. Podle nich je Michael Brown podezřelý, že jen pár chvil před svou smrtí kradl v prodejně doutníky. Americká média tyto záběry zveřejnila tuto sobotu.

Nepokoje a násilnosti eskalovaly poté, co policie v pátek zveřejnila policistovo jméno a zároveň dokumenty, podle nichž Brown těsně před svou smrtí vyloupil obchod. V noci na sobotu dav několika set lidí napadl a vyraboval obchod, v němž podle policie Brown loupil. Proti policistům házeli lidé lahve se zápalnou směsí, policisté zasahovali gumovými projektily a slzotvorným plynem.

„Sleduje nás celý svět. Je to zkouška toho, zda tato nebo jakákoli jiná komunita dokáže přerušit spirálu strachu, nedůvěry a násilí a nahradí ji mírem, sílou a nakonec spravedlností,” citovala agentura Reuters slova, která Nixon vyřkl v kostele poblíž Fergusonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám