Hlavní obsah

Němci odposlouchávali Kerryho a Clintonovou

Novinky, tov

Německé tajné služby odposlouchávaly amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a jeho předchůdkyni Hillary Clintonovou, uvedl server BBC s odkazem na informaci německých médií.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

Německá zpravodajská služba BND údajně neúmyslně nahrála satelitní hovor, který Kerry uskutečnil v roce 2013, uvedl německý časopis Der Spiegel. Kerry o incidentu mluvil se svým protějškem, německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem.

O den dříve již německá média informovala o, údajně také náhodném, odposlechu konverzace Kerryho předchůdkyně Hillary Clintonové. [celá zpráva] Její slova pronesená na palubě vládního letounu v rozhovoru s bývalým generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem byla nahrána v roce 2012.

Foto: Lenny Ignelzi, ČTK/AP

Bývalá ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová

Rozhovory, který deníku Süddeutsche Zeitung potvrdil zdroj z německé vlády, byly prý nahrány neúmyslně, v rámci jiné operace a došlo k tomu pouze jednou. Podle německých médií ale nejde o izolovaný případ.

Podle dopisovatelů BBC tyto informace staví Německo do nepříjemné situace poté, co Berlín ostře reagoval na americké odposlechy kancléřky Angely Merkelové. Německo proto minulý měsíc ze země vyhostilo šéfa americké CIA. Již předtím zrušilo zakázku americké telekomunikační firmy Verizon pro německé federální úřady. [celá zpráva]

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Také špehovali spojence?

Německý týdeník také citoval důvěrný dokument BND z roku 2009, ve kterém se píše, že německá vláda pověřila BND špionáží Turecka, jedné z členských zemí NATO. Toto sledování prý probíhalo "několik let až dodneška", citovala původní zdroj agentura DPA.

Německá opozice požaduje po vládě bezvýhradné vysvětlení špionáže vůči spojencům. "Je nepochopitelné, že teprve po více než roce intenzivních diskusí o aféře kolem NSA se dovídáme, že i naše vlastní zpravodajské služby aktivně špehovaly spojenecké státy," pozastavila se nad novou aférou šéfka Zelených ve Spolkovém sněmu Simone Peterová.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama se ptá, proč mu CIA zatajila „krtka“

Mezi Bílým domem a tajnou službou CIA bude asi horko. Když totiž prezident Barack Obama minulý týden telefonoval kancléřce Angele Merkelové kvůli řešení krize...

Výběr článků

Načítám