Hlavní obsah

Mexiko protestuje proti posílení ostrahy hranic s USA

Mexické úřady v sobotu důrazně protestovaly proti rozhodnutí amerického státu Texas povolat k ochraně hranic na tisíc příslušníků Národní gardy. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na prohlášení mexické vlády.

Foto: Christopher Sherman, ČTK/AP

Příslušník Národní gardy opouští pozorovací stanoviště ve městě Hidalgo v Texasu u hranic s Mexikem.

Článek

Texaský guvernér Rick Perry nařídil stovkám členů gardy posílit hraniční ostrahu vzhledem k rostoucímu přílivu nelegálních imigrantů.

Členové Národní gardy podléhají rozkazům guvernéra, nikoli federálních úřadů. Jejich pravomoci jsou omezené, proti nelegálním přistěhovalcům nemohou aktivně zasahovat. Mohou však během bezpečnostních operací pomáhat federálním hraničním hlídkám.

Perry si zakládá na tvrdosti vůči přistěhovalcům

Podle mexické vlády je povolání Národní gardy neodůvodněné. "Nepřispívá v žádném případě k řešení přistěhovaleckého problému a není v souladu se zájmem obou států vybudovat moderní a bezpečný hraniční režim," uvedla mexická vláda.

Republikánský guvernér Perry, možný kandidát v příštích amerických prezidentských volbách, zaujal vůči přistěhovalcům zvlášť tvrdý postoj. Podle oficiálních statistik proniklo od loňského října do Spojených států nezákonně na 57 tisíc lidí. Přicházejí hlavně ze středoamerických států - Hondurasu, Guatemaly a Salvadoru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám