Hlavní obsah

Letecké údery zničily povstalcům zbraně a vybavení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecké údery Spojených států v severním Iráku zničily zbraně a vybavení radikálů postupujících směrem na metropoli Kurdistánu Irbíl. Prohlásil to v sobotu prezident Barack Obama s tím, že americká armáda bude na situaci dohlížet po nespecifikovanou dobu a v případě potřeby sáhne k dalšímu bombardování.

Foto: Reuters

Exploze při boji Kurdů s Islámských státem

Článek

Americký prezident na brífinku před odletem na dovolenou oznámil, že Spojené státy budou nadále poskytovat pomoc Iráčanům a Kurdům v boji proti povstalcům z Islámského státu (IS), kteří ovládli část země a ohrožují metropoli iráckého Kurdistánu, Irbíl.

Američané hodlají i nadále chránit své diplomaty a další občany v tomto městě, stěhovat ambasádu v Bagdádu či irbílský konzulát USA nebudou, prohlásil šéf Bílého domu. Situaci v Iráku, kde podle Obamy radikálové postupují rychleji, než mnozí očekávali, nebude prý možné vyřešit v řádu týdnů, ale spíše měsíců či let.

Velká Británie a Francie přislíbily pomoc

Obama o potřebě pomoci civilistům, zvláště pak o situaci 40 tisíc členů náboženské sekty jezídů, kteří trpí v horách hladem a žízní, telefonicky jednal s britským premiérem Davidem Cameronem a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Oba politici mu přislíbili, že se budou podílet na zajištění humanitární pomoci pro civilisty. Šéf Bílého domu prohlásil, že by chtěl spolu se spojenci zajistit "bezpečný koridor", kterým by se jezídové dostali z hor.

Británie již vyslala do oblasti dvě letadla s potravinami, pitnou vodou či stany. Spojené státy shodily v noci na sobotu 72 balíků s vodou a jídlem, což byla od pátku již druhá dávka humanitární pomoci pro uprchlíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám