Hlavní obsah

Jídlo a vodu iráckým uprchlíkům shazují Američané letadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irák

Americká vojenská letadla v sobotu znovu shodila potraviny a vodu uprchlíkům v horách kolem města Sindžár v severním Iráku. První dávku humanitární pomoci dodaly Spojené státy běžencům v pátek. Asi 40 tisíc členů náboženské sekty jezídů, kteří do hor utekli před islamisty, trpí nedostatkem jídla a vody.

Foto: Danny Johnston, ČTK/AP

Nákladní letadlo Lockheed C-130J Hercules

Článek

Na záchranu utečenců zbývá jen jeden či dva dny, poté by je mohla čekat smrt, varovala v sobotu kurdská poslankyně.

"Máme jen jeden či dva dny, abychom těmto lidem pomohli. Poté začnou ve velkém umírat," uvedla poslankyně Vian Dachílová, která jezídy zastupuje v iráckém zákonodárném sboru. K pomoci uprchlíkům vyzvala jak kurdské představitele, tak i iráckou vládu a OSN.

Jak upřesnilo americké ministerstvo zahraničí, druhou dodávku humanitární pomoci v noci uskutečnilo jedno letadlo C-17 a dvě nákladní letadla C-130, která dohromady shodila 72 balíků s vodou a jídlem. Jezídové se skrývají před bojovníky z radikální organizace Islámský stát (IS), kteří pokračují v ofenzivě na severu Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám