Hlavní obsah

V USA našli půlstoletí zapomenutou krabici s pravými neštovicemi

Washington

K šokujícímu nálezu přišli zaměstnanci amerického vládního výzkumného zdravotního centra, kteří zajistili při úklidu skladu uzavřené lahvičky obsahující virus pravých neštovic. Tato smrtelná nemoc byla přitom již před třemi desetiletími označena za vymýcenou. Za jediné dva vzorky byly považovány pečlivě střežené exempláře v Rusku a USA. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve zdravotnickém centru v Marylandu našli lahvičky s virem pravých neštovic z padesátých let minulého stoletíVideo: CDC, Reuters

 
Článek

V dlouho nepoužívané skladové místnosti Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) ve státě Maryland nedaleko metropole Washington se ukrývala obyčejná papírová krabice obsahující šest zapečetěných lahviček označených nápisem "variola", který je latinským názvem pravých neštovic.

Podle AP jde o vůbec první nález vzorku tohoto viru na americkém území, o kterém úřady nevěděly. Pracovníci úřadu se domnívají, že krabice mohla v místnosti ležet nepovšimnuta již od poloviny minulého století.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zda může být virus stále aktivní a nebezpečný, je zatím předmětem dohadů. Jeden z vědců v úterý médiím řekl, že nebyl skladován ve velmi nízkých teplotách, které jsou pro jeho uchování potřeba, a je tedy pravděpodobné, že nepřežil. Pracovníci FDA však později uvedli, že krabice byla uchovávána v chladu. Stav viru nyní ověří laboratorní analýzy.

Smrtelný až ve 30 procentech případů

Virus pravých neštovic, které kdysi dostaly také označení "černé", se do těla dostává sliznicemi dýchacích cest. Projevuje se po zhruba dvou týdnech příznaky podobnými chřipce. Smrtelný je až ve 30 procentech případů. Jen během 20. století zahubil několik stovek miliónů lidí. Díky celosvětovému očkování jej v roce 1980 prohlásila Světová zdravotnická organizace za vymýcený.

V rámci amerických úřadů pracujících se zdraví nebezpečnými látkami je jeho objevení již druhou událostí během jediného měsíce, která obrací pozornost k problematickému postupu jejích pracovníků.

V polovině června vyšly najevo informace o možné nákaze antraxem u desítek pracovníků Centra pro kontrolu chorob (CDC), kteří neopatrně manipulovali se vzorky bakterií způsobujících tuto nebezpečnou nemoc. Zaměstnanci CDC proto kvůli předejití nákaze preventivně požívali antibiotika.

Pravé neštovice

Jsou zvané také černé neštovice nebo variola a v minulosti byly jedním z nejvážnějších onemocnění s vysokým podílem obětí. Od roku 1979 se považuje za vymýcené. Způsoboval je vir z čeleni Poxviridae.

Průběh onemocnění měl dvě formy - více a méně nebezpečnou. Při obou postupně vznikaly na těle skvrny, které přecházely do hnisavých puchýřů. Nejprve se objevovaly na obličeji a předloktích a postupně se rozšiřily na celé tělo. V 70 procent případů pacient chorobu překonal, na těle ale po puchýřích zůstaly jizvy.

Vir pravých neštovic zřejmě přechovávají některé laboratoře a často se o něm spekuluje jako o biologické zbrani.

Neštovice byly také jednou z příčiny vymýcení původních obyvatel Ameriky. Virus přivlečený kolonizátory z Evropy, proti němuž nebyli odolní, zredukoval jejich počty o 90 procent.

Objevily se také obavy, že by virus pravých neštovic mohl „ožít” v souvislosti s globální změnou klimatu, vlivem které taje dosud zmrzlá půda v oblastech Sibiře, jež může ukrývat nakažené ostatky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám