Hlavní obsah

Silné zemětřesení v Guatemale a Mexiku, tři lidé zemřeli

Mexiko
Aktualizováno

Zemětřesení o síle 6,9 stupně zasáhlo v pondělí jih Mexika a Guatemalu. Podle informací místních úřadů zahynuli v Guatemale tři lidé. Otřesy poničily řadu domů a vyvolaly sesuvy půdy. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Geifyzikální ústav Akademie věd ČR

Ilustrační foto

Článek

Epicentrum se podle americké geologické služby USGS nacházelo asi 35 kilometrů na jihozápad od pobřežního města Tapachula v mexickém státě Chiapas, ohnisko otřesů leželo v relativně malé hloubce 75 kilometrů pod povrchem. USGS původně informovala, že zemětřesení mělo sílu 7,1 stupně, později ale údaj snížila na 6,9 stupně.

"Otřesy byly velmi silné. Místní obyvatele to po zážitku z listopadu 2012 opravdu vystrašilo. Jsou tady zničené domy," prohlásil Luis Rivera, který je guvernérem guatemalského departementu San Marcos. Právě v této oblasti a stejnojmenném správním středisku departementu napáchalo zemětřesení zřejmě největší škody. Při otřesech v roce 2012 tam zahynulo takřka padesát lidí.

"Máme zprávy o poškozených domech a podle všeho o třech mrtvých. Zatím jsou to ale všechno domněnky, chystáme se provést leteckou kontrolu oblasti," uvedli guatemalští záchranáři. Budovy ve městě San Marcos mají podle svědků viditelné praskliny, zničeno bylo asi 30 domů, v místě se také sesunulo několik svahů a rovněž dodávky elektrické energie byly přerušeny.

Otřesy byly cítit i tisíc kilometrů daleko

Slabé otřesy byly podle mexických médií cítit i ve více než tisíc kilometrů vzdálené metropoli Mexiku. Tamní úřady ale prý žádné škody nezaznamenaly.

Mexiko a Guatemala se nacházejí v tektonicky neklidné oblasti, kde jsou zemětřesení relativně pravidelná. Intenzity okolo sedmi stupňů však nedosahují často.

V polovině dubna naměřili při zemětřesení v mexickém státě Guerrero sílu 7,2 stupně, k žádným výraznějším škodám ale tehdy nedošlo. Jednou z největších katastrof bylo velké zemětřesení o síle 8,1 stupně, které v mexické metropoli v roce 1985 zabilo přes 6000 lidí a zničilo řadu budov.

Reklama

Výběr článků

Načítám