Hlavní obsah

Zemřel Eduard Ševardnadze, Gorbačovův ministr zahraničí

– Moskva • Aktualizováno

Ve věku 86 let zemřel někdejší gruzínský prezident Eduard Ševardnadze. Oznámilo to rádio Echo Moskvy a informaci potvrdila i jeho asistentka. Ševardnadze byl spolu se sovětským a ruským politikem Michailem Gorbačovem jedním z hlavních aktérů reforem v Sovětském svazu, které vedly ke konci studené války.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Eduard Ševardnadze na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Ševardnadzeho osobní asistentka Marina Davitašviliová řekla agentuře Reuters, že zemřel po dlouhé nemoci. Žádné další detaily ale neuvedla.

„Významným způsobem přispěl k zahraniční politice perestrojky. Byl upřímným zastáncem nového myšlení ve světě,” ocenil v pondělí podle agentury Interfax 83letý Gorbačov svého zemřelého druha. Označil ho za přítele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Boris Juchenko, ČTK/AP

Zleva Eduard Ševardnadze a Michail Gorbačov na snímku z roku 1991.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil rodině Ševardnadzeho „hlubokou soustrast“, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Do historie se Ševardnadze především zapsal jako ministr zahraničí bývalého Sovětského svazu. Po boku generálního tajemníka KSSS Michaila Gorbačova sehrál v 80. letech klíčovou roli při politických reformách tzv. perestrojky, které nakonec vedly k rozpadu Sovětského svazu a konci studené války.

Foto: AIVAZOV SHAKH, ČTK

Eduard Ševardnadze na archivním snímku

Po rozpadu sovětského impéria se v roce 1992 vrátil do nezávislé Gruzie a stal se hlavou této zakavkazské země. Jeho popularita ale začala postupně klesat kvůli chudobě, separatismu a bující korupci; v roce 2003 ho takzvaná revoluce růží donutila kvůli údajnému zfalšování parlamentních voleb odstoupit.

Nová vláda prezidenta Michaila Saakašviliho, vůdčí postavy revoluce, mu poté přislíbila politickou imunitu. Německo, kde byl Ševardnadze považován za váženou osobnost díky roli, kterou sehrál při sjednocení Německa v roce 1990, mu dokonce nabídlo azyl. Ševardnadze ovšem Němcům poděkoval a oznámil, že svou vlast stále miluje a nikdy ji neopustí.

Přežil dva atentáty

Ševardnadze přežil dva pokusy o atentát, jeden v srpnu 1995 a druhý v únoru 1998. Z obou dvou byli obviňováni zbylí přívrženci bývalého prezidenta a vůdce gruzínského nacionalistického hnutí Zviada Gamsachurdii.

Eduard Amvrosijevič Ševardnadze

Narodil se 25. ledna 1928 v Mamati na západě Gruzie. Pocházel z učitelské rodiny; otec byl odsouzen jako nepřítel lidu. Jeden z jeho bratrů zahynul ve druhé světové válce. V osmnácti letech začal pracovat v komsomolských orgánech a v roce 1951 absolvoval školu komunistické strany a dálkově studoval i historii.

Sedm let byl gruzínským ministrem vnitra a v roce 1972 se stal prvním tajemníkem tbiliského městského výboru komunistické strany a krátce nato i šéfem gruzínských komunistů. V té době byl například vězněn Zviad Gamsachurdia, kterého Ševardnadze vystřídal v roce 1992 v čele Gruzie.

Ševardnadze napsal několik knih. S manželkou Nanuli, která zemřela v roce 2004, měl dceru Mananu a syna Paatu a byl několikanásobným dědečkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám