Hlavní obsah

Oslavy Dne nezávislosti se nesly ve znamení střelby. Dva mrtví, přes 30 zraněných

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Víkendové oslavy Dne nezávislosti v USA pokazilo zbytečné násilí, a to minimálně ve třech městech napříč zemí. Více než třicet osob bylo zraněno, dva lidé zemřeli.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Článek

V Indianapolis bylo v sobotu kolem druhé hodiny ranní postřeleno sedm lidí, z toho jeden člověk kriticky. Ke střelbě došlo ve čtvrti Broad Ripple, která je známá svým nočním životem.

„Bylo mi řečeno, že na ulicích bylo docela dost lidí. Typická páteční noc, lidé obráželi bary. Někdo začal do lidí střílet jen tak, bylo štěstí, že nebylo zraněno víc lidí,” sdělil na tiskové konferenci mluvčí policie v Indianapolis Christopher Bailey.

V Houstonu se střílelo na festivalu

Ve stejnou dobu na festivalu karibské hudby v Houstonu začal neznámý muž střílet v uzavřeném prostoru, kde se v tu chvíli nacházelo několik tisíc lidí. Střelec zasáhl čtyři muže, jednoho z nich těžce zranil.

Mluvčí místní policie Jodi Silvaová uvedla, že svědci zahlédli někoho střílet kolem druhé ráno v hale, kde se festival konal. „Všichni se dobře bavili, dokud někdo nezačal střílet,“ řekla Silvaová. Okamžitě po střelbě lidé začali panikařit a snažili se co nejdříve utéct. V nastalém zmatku a tlačenici byly zraněny další dvě ženy.

Chicagští policisté zastřelili muže

V Chicagu došlo k nejrozsáhlejší střelbě. V noci na sobotu na následky střelných zranění zemřel jeden člověk a dalších minimálně 20 lidí bylo postřeleno. Ve třech z více než deseti nočních incidentů stříleli policisté.

Právě policisté jsou odpovědní za smrt muže, kterému při přecházení silnice něco viselo na opasku a kterého se proto pokusili zastavit. Mladík se však dal na útěk. Následně namířil na pronásledující policisty „velký revolver“, uvádí v prohlášení policejní oddělení.

„Ukázalo se, že jde o revolver ráže .44, s osmi- až desetipalcovou hlavní, vypadal jako pistole Drsného Harryho,“ řekl mluvčí místní policie Pat Camden. Policisté na muže vystřelili a zasáhli ho. O dvacet minut později byl prohlášen za mrtvého.

Počet obětí střelby během prodlouženého víkendu v Chicagu tak vzrostl na 36, z nichž dva lidé zemřeli. Loni, během oslav Dne nezávislosti, bylo jen v Chicagu zastřeleno 12 lidí a 62 bylo zraněno.

Přestože má Chicago jedny z nejpřísnějších zákonů v zemi, co se týče držení zbraní, trpí pořád rozšířeným násilím spojeným se střelnými zbraněmi. Starosta Rahm Emanuel to označil za „nejnaléhavější problém města”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám