Hlavní obsah

Na lodi s uprchlíky u Itálie našli 30 mrtvých

Řím
Aktualizováno

Tak děsivý objev italští záchranáři už dlouho nezaznamenali. Na palubě lodi s uprchlíky, kterou našli v Sicilském průlivu mezi pobřežím Itálie a severní Afrikou, nalezli třicet mrtvých těl. Na plavidle objevili dalších 600 uprchlíků. Informovala o tom v pondělí agentura AFP s odvoláním na italské námořnictvo a pobřežní hlídku.

Foto: Nino Randazzo/ASP press office/Handout, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Záchranáři na pevninu evakuovali nejohroženější pasažéry včetně dvou těhotných žen a celé plavidlo připojili za remorkér, který by ho ještě v pondělí měl dovléct do města Pozzalo na jihovýchodě Sicílie.

Podle prvních informací se mrtví udusili. Jejich těla byla vmáčknutá v těžko přístupné části lodi. Není to poprvé, co záchranáři na lodích s běženci našli mrtvé, ale ještě nikdy jich nebylo tolik.

Itálie je v rámci Evropské unie jednou ze zemí, přes kterou imigranti nejčastěji míří dál do Evropy. Problém nelegální migrace vyvolal v EU pozornost po loňském neštěstí u Lampedusy, kde se utopilo přes 350 afrických přistěhovalců. Podle Říma od začátku roku do Itálie připlulo více než 60 000 migrantů.

Většina běženců je ze Sýrie

Většina běženců, kteří se snaží dostat do Evropy, pochází z občanskou válkou zmítané Sýrie. Další jsou z Egypta, Eritreje, Súdánu, Somálska, Alžírska, Libye a dalších zemí.

Dosavadní rekord v počtu uprchlíků, kteří dorazili do jižní Itálie, drží rok 2011, kdy vlna arabského jara vyhnala k italským břehům 63 tisíc lidí. Letošní rok zřejmě tento počet překoná - podle některých expertů se Itálie může letos připravit na celkem 100 tisíc migrantů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám