Hlavní obsah

Dohoda v Sýrii uvolnila radikálům ruce pro obsazování Iráku

Damašek
Aktualizováno

Islámský stát v Iráku a v Levantě (ISIL), který v tomto týdnu obsadil značnou část severního Iráku s výjimkou kurdských oblastí, v pátek údajně pozastavil své vojenské akce v Sýrii. Dohodl se s tamní radikální frontou An-Nusra na příměří, oznámil v pátek Ramí Abdar Rahmán ze syrské exilové opozice.

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Článek

„ISIL nebojuje už asi čtyři dny. Nevíme přesně proč, je hlášeno jenom několik střetů severně od Halabu,” sdělil agentuře Reuters Rahmán. Podle něj se členové syrské větve ISIL nyní věnují převozu zbraní ukořistěných iráckou odnoží při postupu Irákem.

„Naši lidé viděli zbraně na silnicích v Sýrii,” sdělil Rahmán. Na internetu se objevují fotografie s americkou bojovou technikou převáženou do Sýrie. Odborníci se domnívají, že ISIL lehké zbraně, munici a automobily převeze do pouštních oblastí na východě země, odkud bude připravovat další útoky.

Foto: David Ryneš, Novinky

ISIL navázal původně s An-Nusra spojenectví, ale záhy se obě organizace rozešly, ačkoliv jsou obě odnožemi Al-Káidy. An-Nusra v květnu stanovila podmínky, za kterých ukončí boje s Islámským státem v Iráku a v Levantě.

ISIL je ale odmítl a nereagoval ani na výzvu šéfa Al-Káidy Ajmána Zavahrího, aby se ze Sýrie stáhl.

An-Nusra ukončí útoky

„Splníme nařízení (šéfa Al-Káidy) Ajmána Zavahrího a ukončíme naše útoky na ISIL, které pokračují všude tam, kde jsou napadáni muslimové a jim svaté věci,“ uvedla podle agentury AFP nyní An-Nusra. I její bojovníci byli terči sebevražedných atentátníků ISIL.

„Jakmile ISIL oznámí, že skončí s útoky na muslimy, my přestaneme bojovat,“ dodala skupina s tím, že s ISIL válčí jen v oblastech, kde je jeho bojovníky napadena.

Syrské opoziční síly se od konce loňského roku postupně spojovaly proti ISIL, který uplatňoval nejbrutálnější taktiku včetně sebevražedných atentátů a únosů bez ohledu na to, kdo jsou jejich terči. Na dobytých územích také zaváděl nejpřísnější podobu práva šaría. An-Nusra dokonce hrozila odvetnými útoky na ISIL v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám