Hlavní obsah

Můžeme zasáhnout stejně jako v Gruzii, varuje Rusko

Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu v televizním rozhovoru varoval Kyjev, že Rusko na ohrožení ruských občanů odpoví stejně, jako kdyby bylo samo napadeno. Udělá to stejně, jako tomu bylo v konfliktu s Gruzií v srpnu 2008 o Jižní Osetii.

Článek

„Kdybychom byli napadeni, měli bychom adekvátně odpovědět. Když budou napadeny přímo naše zájmy, naše legitimní zájmy, zájmy Rusů, jak tomu bylo například v Jižní Osetii, nevidím jinou možnost než odpovědět v souladu s mezinárodním právem,“ řekl Lavrov vládní televizi RT.

Podle ministra k silovému zásahu, jaký Rusko uplatnilo v Jižní Osetii, není přímo nutné, aby bylo napadeno teritorium Ruské federace. „Napadení ruských občanů je útokem na Ruskou federaci,” řekla hlava ruské diplomacie.

Lavrov ale zopakoval, že Moskva útok na Ukrajinu neplánuje a že ruské síly na hranicích s Ukrajinou zůstanou na území Ruské federace.

Situace v Jižní Osetii se od té na Ukrajině liší. Po osamostatnění Gruzie docházelo mezi Gruzínci a Osetinci ke střetům, kvůli nimž byla nasazena ruská vojska v roli mírových sil majících ochránit Osetince. Den před útokem gruzínských sil, které chtěly dostat pod kontrolu separatistické oblasti, Moskva varovala Tbilisi, že takovouto akci nenechá bez odpovědi. Následná krátká válka skončila gruzínskou porážkou.

USA nemohou řídit svět, řekl Lavrov

Lavrovovy výhružné výroky přicházejí poté, co USA upozornily Rusko, aby zmírnilo svoji válečnickou rétoriku.

Ruský ministr zahraničí současně napadl USA, že se do krize na Ukrajině vměšují: „Není žádný důvod nevěřit tomu, že Američané toto představení nedirigují.“

Podle něj o tom vypovídá to, že Ukrajina se rozhodla obnovit protiteroristickou operaci na východě země den po návštěvě amerického viceprezidenta Joea Bidena. [celá zpráva]

Spustila ji přitom poté, co byl v Kyjevě šéf americké tajné služby CIA John Brennan, připomněl Lavrov. [celá zpráva]

„Ukrajina je jedním z příkladů americké neochoty vzdát se v geopolitickém boji. Američané nejsou ochotni přiznat, že nemohou řídit z Washingtonu události v každé části světa,“ dodal Lavrov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám