Hlavní obsah

Mise OBSE jednala s vůdci ruských separatistů. Je v ní i český zástupce

S vůdci východoukrajinských separatistů v úterý v Doněcku jednala pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Oznámila to ukrajinská média. Do města rovněž dorazila vojenská mise OBSE, která má mapovat aktivity ukrajinské armády v pohraničí. Členem mise je podle ruských médií i zástupce české armády.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Separatista v Doněcku promlouvá před okupovanou úřední budovou k odpůrcům kyjevské vlády.

Článek

S proruskými radikály v Doněcku jednal šéf ukrajinské mise OBSE Mark Etherington, který setkání označil za "užitečné a konstruktivní".

Mise OBSE podle něj jednala se vzbouřenci v jednom z doněckých hotelů asi půldruhé hodiny. "Vysvětlili nám své stanovisko. Upozornili jsme na potřebu dialogu a uvolnění napětí a na nutnost zdržet se násilných akcí," uvedl.

Budou monitorovat ukrajinskou armádu

Do Doněcka dorazila i vojenská mise OBSE, kterou vede německý důstojník Axel Schneider. Jejím cílem je monitorovat aktivitu ukrajinské armády na východě země. Ta podle Schneidera "v současné době není v rozporu s žádnými mezinárodními dohodami". Metody své práce mise teprve s ukrajinskými úřady projedná, dodal.

Představitel ukrajinské armády Serhij Kameš delegaci předložil údaje o stavech ukrajinských jednotek rozmístěných v pohraničí a jejich operačních plánech, uvedla agentura Unian.

Podle ruských médií jsou členy vojenské mise OBSE zástupci armád Německa, České republiky, Dánska, Švédska a Polska. Na východě Ukrajiny budou působit týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám