Hlavní obsah

Počet poprav ve světě loni vzrostl

Počet poprav loni ve světě stoupl o patnáct procent, uvedla ve své čtvrteční zprávě Amnesty International. Přispěl k tomu prudký nárůst vykonaných hrdelních trestů v Íránu a zejména v Iráku. Nejvíce poprav bylo vykonáno v Číně, která však počty nezveřejňuje, a proto nebyla do bilance zahrnuta.

Foto: Handout, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kromě Číny a KLDR, které čísla nezveřejňují, bylo ve světě popraveno 778 osob, zatímco o rok dříve to bylo 682 odsouzených. Ke zvýšení počtu popravených přispěl především Irák, kde popravili v době rostoucího sektářského násilí 169 lidí, což je o třetinu více než o rok dříve. V Iráku loni stoupl počet popravených na 369 z předloňských 314.

Podle důvěryhodných neoficiálních zdrojů ale v Íránu popravili ještě dalších 335 osob, což by znamenalo celkem 704 popravených.

Další místa žebříčku zaujímá Saúdská Arábie se 79 popravenými včetně tří mladistvých, USA s 39 a Somálsko se 34, kde se stejně jako v Íránu, Severní Koreji a Saúdské Arábii konaly i veřejné popravy.

Odhaduje se, že v Číně bylo popraveno více lidí než ve zbytku světa, zřejmě tisíce. V případě KLDR jsou známy informace asi o 70 popravách, ale zřejmě je jich více.

V Evropě se nepopravuje

Vzrostl i počet zemí, které loni uplatnily absolutní trest – z 21 na 22. Trest smrti loni také čtyři země po pauze obnovily – Indonésie po čtyřech letech, Kuvajt po šesti, Vietnam po 18 měsících a Nigérie po sedmi letech.

Některé země, které se v roce 2012 k trestu smrti vrátily, od něj loni zcela ustoupily, což byl případ Gambie, Spojených arabských emirátů a Pákistánu. Od poprav upustilo také Bělorusko, takže v Evropě se už nepopravuje.

K smrti bylo odsouzeno 1925 lidí v 57 zemích, což je o 203 více než loni. Výrazně stoupl počet rozsudků smrti v Afghánistánu, a to na 174, v Bangladéši na 220, v Nigérii na 141 a v Somálsku na 117. Nejvíce lidí bylo odsouzeno k smrti v Pákistánu – 226.

V celách smrti čekalo na vykonání exekuce na konci loňského roku ve světě 23 392 odsouzenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám