Hlavní obsah

Egyptský soud zkrátil proces se stovkami podezřelých islamistů

Káhira

V Egyptě začal v sobotu proces se stovkami přívrženců svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Jde o jeden z největších procesů od začátku pronásledování radikálních islamistů v zemi loni v červenci. Soudce ale řízení výrazně zkrátil. Obhajobu obvinil, že narušuje průběh řízení a diskutuje o politice, a odročil stání na pondělí, kdy se čeká verdikt.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Přiznivci Mursího na demonstraci v Káhiře

Článek

Přívrženci Muslimského bratrstva stojí před soudem kvůli násilnostem, které propukly poté, co bezpečnostní složky loni rozehnaly dvě manifestace na podporu Mursího v Káhiře. Při násilnostech byly zabity stovky lidí. Údajní Mursího stoupenci po celé zemi přepadali policejní stanice a vládní budovy.

V nynějším procesu jsou obžalovaní konkrétně viněni z útoku na policejní stanici v provincii Mínja, z krádeže zbraní, zabití jednoho policisty a pokusu o zabití dalších dvou. Více než 400 obžalovaných je na svobodě a souzeni jsou v nepřítomnosti, sdělil jeden z obhájců.

Na stání tak dorazila více než stovka obžalovaných, kteří byli v soudní síni umístěni do jedné klece, postavené speciálně proto, aby pojala velký počet obviněných. Novináři do soudní budovy nebyli vpuštěni.

Soudce odmítl žádost obhajoby, která chtěla víc času na prostudování spisů. Obhájcům obžalovaných soud údajně dal 24 hodin na to, aby obhajobu předložili v písemné podobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám