Hlavní obsah

Kanada vznáší nárok na severní pól, chce zabránit expanzi Ruska

Montreal

Kanada provede vlastní kartografické měření mořského dna Arktidy, aby zpochybnila nároky Ruska na lví podíl v této oblasti, která ukrývá podle odhadů obrovské nerostné bohatství. Podle agentury AFP chce vláda v Ottawě dokázat, že Lomonosovův hřbet, skoro protínající pod hladinou Severního ledového oceánu pól, je prodloužením amerického kontinentálního šelfu, nikoli euroasijského, jak tvrdí Rusko.

Foto: noaa.gov

Roztátý led na severním pólu.

Článek

Objednání nových vědeckých analýz je kanadskou odpovědí na ruský záměr oznámený v červenci, že v příštím roce požádá OSN o změnu hranic v oblasti Arktidy. Pokud by příslušná komise OSN uznala, že pravdu má Moskva, pak by Rusko mohlo získat právo využívat přírodní, nerostné, energetické a biologické zdroje až do 350 námořních mil (skoro 650 kilometrů) od jeho břehů, oproti dosavadním 200 mílím (370 kilometrů).

O arktickou oblast soupeří kromě Ruska a Kanady ještě tři severské země: USA, Norsko a Dánsko. V regionu se podle expertních odhadů nachází asi 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zásob zemního plynu.

Zejména Kanadu podráždilo Rusko v roce 2007, kdy na severním pólu umístilo v hloubce 4200 metrů svou vlajku z titanu, aby tak za dostatečné mediální pozornosti zdůraznilo svůj nárok na oblast.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám