Hlavní obsah

U Damašku za dva dny bojů zemřelo až 160 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Při tvrdých bojích zahynulo u Damašku v minulých dvou dnech až 160 lidí, mezi nimi vojáci, povstalci a islámští radikálové. S odvoláním na exilovou opozici o tom informovala agentura AFP. Na straně armády bojoval také libanonský Hizballáh a údajně i milice iráckých šíitů.

Foto: Sham News Network , ČTK/AP

Boje v Sýrii

Článek

Dějištěm bojů je východní Ghúta, která leží na východ od syrské metropole a v níž se stále drží opozice. Armáda místa, v nichž jsou povstalečtí bojovníci, v blízkosti Damašku před několika týdny obklíčila, a odřízla tak opozici od zásobování. Opozice se nyní snaží prolomit blokádu. Ve výčtu obětí se tvrdí, že jsou mezi nimi islamisté, členové sekulární opozice i vojáci.

Armáda v minulých týdnech intenzivně bojovala o města a jejich okolí, které ovládá opozice. V sobotu letectvo při náletech na město Halab a blízké oblasti zabilo přes 40 lidí. Tvrdé boje byly hlášeny také ze severovýchodní části země, kde Sýrie těží ropu. Islamistickým oddílům se tam podařilo obsadit největší ropné pole v provincii Dajr az-Zaur.

Několik týdnů se bojuje také v blízkosti Damašku. Oblasti, které drží povstalci, armáda obléhá a blokuje zásobování. Armáda se nyní zaměřila na východní Ghútu, kde byl v srpnu hlášen chemický útok, kvůli němuž Sýrii hrozila odveta připravovaná Spojenými státy. Sýrie jí unikla tím, že přistoupila na zničení svého arzenálu chemických zbraní.

Děti cílem odstřelovačů

Skupina Oxford Research Group zveřejnila bilanční zprávu o obětech syrského konfliktu. Vyplývá z ní, že od roku 2011, kdy konflikt začal, zahynulo na 11000 syrských dětí. Většinu z nich zabily bomby v jejich bydlišti nebo poblíž. Zpráva, která patří k nejobsáhlejším dokumentům věnovaným dopadu syrské války na děti, také konstatuje, že ne všechny děti zemřely proto, že se dostaly do palby. Některé byly cílem palby odstřelovačů, další byly mučeny.

Zpráva konstatuje, že od března 2011, kdy nepokoje začaly, zahynulo v Sýrii 11420 dětí do věku 17 let. Z toho 389 jich zabili odstřelovači, 764 přišlo o život při hromadných vraždách a přes 100 jich bylo mučeno. Mezi mrtvými převažují chlapci ve věku od 13 do 17 let.

Vůbec nejvíce dětí - téměř pětina - přišlo o život v provincii Halab. Přes 16 procent dětských obětí pak připadá na provincii Homs. Do bilance jsou zahrnuty pouze oběti, které se podařilo identifikovat a u nichž byla objasněna příčina smrti. Syrský konflikt si zatím vyžádal přes 100 000 obětí a v nové zprávě se hovoří o jeho „katastrofických dopadech” na děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám