Hlavní obsah

Pár, který v Londýně zotročil tři ženy, přišel z Indie a Tanzanie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská policie zveřejnila nové podrobnosti o páru, který v dlouholetém otroctví zadržoval v jedné londýnské domácnosti tři ženy. Policejní velitel Steve Rodhouse v Londýně oznámil, že podezřelí pachatelé přišli do Velké Británie v 60. letech a pocházejí z Indie a Tanzanie. Muž a žena, kterým je 67 let, byli po čtvrtečním zadržení propuštěni na kauci.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Londýnská čtvrť Lambeth

Článek

Pár v Londýně po třicet let věznil v krajně nevyhovujících podmínkách devětašedesátiletou ženu z Malajsie, o 12 let mladší Irku a třicetiletou Britku. Policie trojici žen již koncem října zachránila s pomocí organizace Freedom Charity, které se podařilo jedné z žen tajně zavolat. Teprve ve čtvrtek ale policisté zatkli pár, který tři ženy zadržoval ve svém londýnském obydlí jako otrokyně.

Rodhouse podle agentury AP řekl, že se dvě z týraných žen se svým pozdějším věznitelem seznámily v Londýně „prostřednictvím společně vyznávané politické ideologie”. Žili prý na jedné adrese ve společenství, jehož povahu a způsob fungování nyní policisté vyšetřují.

Všechny tři ženy, které byly silně traumatizované, byly odvezeny na bezpečné místo. Podle psychologů potrvá dlouho, než se budou moct vrátit do normálního života. Osvobozené ženy uvedly, že byly bity, i když navenek podle vyšetřovatelů mohly budit dojem „normální rodiny”. V bytě nebyly fyzicky omezeny a policie se nyní snaží zjistit, jaká byla „neviditelná pouta”, která je držela.

Oba předpokládaní pachatelé byli ve čtvrtek zatčeni a obviněni pro podezření, že vymáhali nucené práce. Byli propuštěni na kauci poté, co odevzdali pasy a slíbili, že se nevrátí do svého domu.

Celý život otrokem

Nejmladší z žen strávila v otroctví celý svůj život. Policie zatím nevyloučila, že nejmladší není dcerou dvojice, která je věznila.

„Nevím, zda se 30letá žena v domě narodila, ale domníváme se, že celý svůj život strávila v tomto otroctví nebo při nucené práci. Je možné říci, že žena neměla žádný kontakt s vnějším světem, který pokládáme za normální,“ popsal policejní inspektor Kevin Hyland.

„Ženy jsou velmi, velmi traumatizované. V důsledku toho od nich získáváme informace jen velice pomalu. To je jeden z důvodů časového odstupu mezi jejich osvobozením a včerejšími zatčeními,“ vysvětlil v pátek policejní mluvčí.

Policie prověřuje, zda dvojice není součástí širší zločinecké skupiny. „Panují obavy, že patří k větší skupině únosců. Probíhá prověřování možných dalších adres,“ řekl nejmenovaný zdroj od policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám